Pavisam nesen masu mēdijos izskanēja informācija, ka Valsts Vides dienests sodīja kāpu izbraukātāju vadoties pēc fotogrāfijas. Vai tas nozīmē, ka maisam gals ir vaļā? Vai tagad cilvēki, ar foto un videokamerām rokās, var doties pastaigā pa kāpām, pludmali, zaļo zonu un sabildēt sliktos šoferus ar viņu spēkratiem, kuri ar savu darbību bojā dabu? Ja tas aizietu masveidīgi (es domāju slikto darbu fotografēšanu), tad tas būtu interesanti. To pat varētu nosaukt par cilvēku aktīvu iesaistīšanos dabas aizsardzībā.
Ja nu tiešām šāds pasākums gūtu iedzīvotāju atsaucību, tad ainavas postītāju skaits vairākas reizes samazinātos, vai pat izzustu pavisam.
Šādu pat praksi vajadzētu ieviest uz autoceļiem- aculiecinieka foto vai video iemūžināts pārkāpuma brīdis varētu būt par iemeslu, lai sodītu pārkāpēju. Diezgan liels skaits cilvēku šobrīd lieto kabatas tālruņus, kuri ir apgādāti ar fotografēšanas vai filmēšanas iespējām un šādus aculiecinieka kadrus uztaisīt būtu tīrais sīkums. Vēlāk bildi/video ar nelielu paskaidrojošu rakstu nosūta uz kādu speciālu Ceļu policijas nodaļu un tā tālāk lemj vai un kādu sodu uzlikt.
Ehh, kā tad varētu apskatīties uz tā bēemvē autovadītāja seju, kurš otrdien uz Ulmaņa gatves nelielo (200-250m)sastrēgumu izdomāja apbraukt pa blakus esošo gājēju celiņu, kad viņa video atrastos policijas rokās. Tas varētu būt, kā ārstniecisks kurss, lai nākamreiz tādus manevrus neveiktu.
Protams, varētu diskutēt par to, ka šādā gadījumā Ceļu policija varētu tikt appludināta ar foto un video failiem, kurus būtu pienākums sīki un smalki pārbaudīt, lai nerastos kādas domstarpības vai pārpratumi. Varbūt, ka tas papildus noslogotu policijas darbiniekus, bet varbūt arī otrādāk- ja nu samazinātos šādu pārgalvīgo braucēju skaits? Viņi taču nevarētu būt pārliecināti, ka viņu pārkāpumi netiks nofilmēti un nosūtīti uz policiju. Bail no soda ir visiem. To labi var novērot, kad pa ielu brauc policijas mašīna- neviens negrib to apdzīt un visi brauc tik godīgi, ka prieks skatīties.
Laikam jau izklausās nedaudz sapņaini, bet nedomāju, ka tas būtu nereāli- neliels darbs juristiem pie likuma un iedzīvotāju godprātīga rīcība, līdzdalība un skat- situācija uz ceļiem tiek nedaudz apārstēta.