Katru gadu, pat vairākas reizes gadā, tiek skandināts, ka Latvijas kino dzīve ir vāja un ļoti vāja- valsts neatbalsta, naudu nedod, un ja dod, tad pa maz. Filmu veidotājiem sponsoru dāsnie maki ir jāmeklē pašiem un tas atņem dārgo laiku un enerģiju, kuru varētu ieguldīt filmas tapšanas procesā. Un ja kas labs sanāk, tad tiek skandināts, ka redz mēs varam un mākam, dodiet tik naudas. Vēlams daudz naudas.

Nesen bija gadījums ar topošo filmu par cūku, kas nedod naudu Latvijas kino veidotājiem. Redz, šai filmai pietrūkst pāris naudiņas, lai pabeigtu iesākto darbu. Šai īsfilmai (‘’Pēdējais Lāčplēsis’’) režisors prasīja 58000 Ls, lai pieliktu punktu jau iesāktajam. Cik sapratu, tad kopējā filmas tāme ir tuvu pie 120000Ls. Daudz vai maz priekš īsfilmas, tas ir diskutējams jautājums. Ieskatam varētu parādīt ar kādiem budžetiem tika pabeigtas citas latviešu pilnmetrāžas filmas:

Nesen kinoteātrī demonstrētā filma ‘”Amatieris’’- budžets 110000 Ls (no valsts saņēma 13000 Ls).

Tumšie brieži- 700000 EUR

Rīgas sargi- 2mlj Ls (no valsts apmēram 100000 Ls)

Vogelfrei- 200000 Ls (no valsts 40000 Ls)

J.Streiča topošajai filmai ‘’Rūdolfa mantojums’’ budžets ir apmēram 1,5mlj Ls (no valsts piešķirti 150000 Ls).

Nebija man doma sapīt kopā ‘’Pēdējais Lāčplēsis’’ ar pēdējā laikā tapušajā latviešu spēlfilmām, tik vien parādīt, ka Latvijā filmas taisa un dažām pat ir tīri pieklājīgs budžets. Arī valsts rūpējas par kino dārziņu- 2008.gadā filmu vajadzībām ir paredzēti 4,3mlj Ls (2007.g.-2,6mlj Ls, 2006.g.- 2,2 mlj Ls). Atkal var diskutēt vai tas ir daudz, maz vai gandrīz nemaz.

Tā kā kino jomā esmu tikai patērētājs, tad man ir grūti spriest var visu to izmaksu gūzmu, kas veļas pār filmas veidotāju galvām. Cik tās ir nepieciešamas, lietderīgas un vai bez daļas no tām nevarētu iztikt. Skatītājiem pasniedz galaproduktu un tad arī var redzēt/dzirdēt kas tur ir bijis par daudz vai par maz.

Pavērojot visus šos ciparus un palasot par mazās naudas piešķiršanas (vai nepiešķiršanas vispār) šķendēšanos, nevilšus nāk prātā doma- kāpēc Latvijā ir tik traki? Šoreiz ne naudas, bet filmas veidotāju ziņā. Vai tad nevar uztaisīt filmu pa lēto? Vismaz pamēģināt. Ja nav naudas, tad vajag ideju, kādu filmu var uzcept gandrīz pa velti. Šaubos, vai mūsu režisoriem/scenāristiem un citiem filminiekiem nav laba ideja, ko var pasniegt bez dārga izpildījuma.

Ārzemju piemēri jau nav tālu jāmeklē- domāju, ka visi zina par filmu ‘’Blēras raganas projekts’’ (The Blair Witch Project), kas izmaksāja tikai nieka 22000 $, bet smuki sapelnīja 240,5mlj $. Un tas nav vienīgais pelnošais gadījums! Vēl ir R.Rodrigesa filma ‘’El Mariachi’’ (1992), kas izmaksāja nieka 7000 $ un ienesa vairāk kā 2mlj $. Un kas zīmīgi- uzfilmēja nepilnās trijās nedēļās. Vēl varētu minēt D.Linča ‘’Eraserhead’’, kas ar 100000 $ lielu (mazu?) budžetu nopelnīja 7mlj, un Mad Max un Rocky pirmo daļu un ….

Var jau arī uzreiz nepelnīt ar mazbudžeta filmām, bet tāpat uztaisīt labu filmu par mazām naudām, kā, piemēram, Danny Lerner filma ‘’Frozen Days’’ (budžets 25000 $, 2005.g), Sebastien Bieniek filma The Gamblers (3000 $, 2007.g), Judy Reyes filma The Passion (12000 $, 2007.g), lietuviešu veidotā filma Zero (900 $, 2000.g), Kevin Smith filma The Clerks (27000 $ 1994.g) nopelnīja vairāk kā 3mlj $.

Vēl jau filmu Aimee Semple McPherson ar 300$ budžetu varētu izcelt, un vēl kādu, un vēl kādu, un vēl….

Laikam jau šādi turpināt varētu ilgi un dikti, un tas tikai uzskatamāk parādītu, ka ir iespējams ar mazām naudiņām uztaisīt patiešām labu, skatāmu un varbūt pat ļoti pelnošu filmu. Galvenais jau ir ideja.