Viss sākās ar to, ka pamanīju tviterī LTV ziņu dienesta veidoto sižetu par divu Jūrmalas bibliotēku reorganizāciju- Asaru bibliotēkas slēgšanu un Bulduru bibliotēkas pārcelšanu. Man ar sižetā pausto informāciju nepietika, tāpēc nolēmu rakt pats. Uzrakstīju četrus epastus tiem, kuri, manuprāt, varētu viest kādu skaidrāku atbildi- Jūrmalas domei, Jūrmalas Centrālās bibliotēkas direktorei, Bulduru bibliotēkai un Aspazijas pamatskolas direktorei. Pēdējie trīs atbildes sniedza jau nākamajā dienā, bet no domes atbilde pienāca tikai vakar. Izskatās, ka dome manu vēstuli pārfutbolēja Centrālās bibliotēkas direktorei tā ka man ar viņu sanāca parunāt dubultā. Sīkāk neizplūdīšu kādi bija jautājumi katrā no vēstulēm, bet tie nedaudz atšķīrās un galvenā doma bija savākt informācijas druskas, lai saprastu- kāpēc vispār šāds solis kādam ienāca prātā?

Sākotnējā informācija pauda, ka abu šo bibliotēku ēku tehniskais stāvoklis ir ļoti bēdīgs un tuvojošās apkures sezonas rēķini domei būs nepaceļami. Tāpēc nolemts slēgt Asaru bibliotēku un Bulduru bibliotēkas krājumu pārcelt uz Dubultu bibliotēku. Nedaudz vēlāk ir plāns Bulduru bibliotēku ielikt Aspazijas pamatskolas ēkā, kuru šobrīd jau kādu laiku remontē.

It kā jau visi saprot, ar ko atšķiras slēgt no pārcelt, bet tāpat visiem sēž iekšā saprāta balss, kura saka, ka tas, šajā gadījumā, ir viens un tas pats.

Neliela subjektīva atkāpe (bez faktiem un precīzās vēstures) no manas puses, kurā mēģināšu ieskicēt savas sajūtas par abām šīm bibliotēkām.

Savulaik (stāstu par apmēram 1983.gadu) Asaru bibliotēka bija divās ēkās- viena pie Asaru dzelzceļa stacijas (pieaugušo nodaļa) un otra nedaudz tālāk Mirdzas ielā 5/7 (bērnu nodaļa), kur bija tāds kā kultūras nams- bibliotēka, zāle, kurā Jūrmalas 4.vidusskolas (tagad Pumpuru vidusskolas) skolēni spēlēja Jaungada ludziņas, un vēl dažādas telpas. Atceros, ka tur darbojās arī tūrisma klubs. Pēc neatkarības atgūšanas bērnu nodaļu pārcēla pie lielajiem- ielika šīs mājas otrajā stāvā.

Pagāja daži gadi un kāds nolēma to ēku pārdot. Abas bibliotēkas pārcēla par vienu māju tālāk- uz necilāku un mazāku vienstāva ēku kādus 60m tālāk. Tagad iepriekšējā bibliotēka ir tikusi pie jauna saimnieka, kurš to ir visnotaļ glīti atjaunojis (laikam vēl notiek remontdarbi). Ja nejaucu, tad šobrīd tā māja, kas atrodas starp veco un jauno bibliotēku, ar savulaik piederēja Jūrmalas domei. Tur vēl vienu brīdi bija doma pārcelt Jūrmalas Zemessardzes 18.bataljona štābu. Tagad to māju tirgo pa 183 tūkstošiem.

Bulduru bibliotēka tika uzbūvēta (starp citu- būvēta tieši kā bibliotēka) septiņdesmitajos gados un visu laiku tā arī izskatījās. Tik pēdējos gados nomainīja logus un durvis (‘’paketniekus’’). Tur vienmēr bija interesanti doties gan uz bērnu bibliotēku (ar meitu devāmies pēc Harija Potera), gan pieaugušu (bija tādi grāmatu eksemplāri, kuri citās Jūrmalas bibliotēkās nebija). Patika arī grāmatu maiņas galds- vienmēr varēja atrast kādu labu grāmatu un atstāt savējās.

Vēsturiskai atkāpei lieku punktu. Pārejam pie esošās situācijas. Un tā neizskatās spoža. Vismaz ne no tām atbildēm, kuras saņēmu. Var jau būt, ka pie vainas ir mana skeptiskā pasaules uztvere, bet pagaidām neviens un nekas to uztveri nepadara saulaināku.

Lai nesaputrotos esošajā situācijā, mēģināšu sadalīt to starp abām bibliotēkām. Sākšu ar Asaru bibliotēku. Jā, piekrītu- ēka ir veca un prasās remonts. Arī bibliotēkas pagalms ir bēdīgā stāvoklī- vārtu nav cik vien sevi atceros, viens sētas posms tika nodedzināts un tagad tas tur vairākus gadus ir apatīts ar lentām, pagalmā zemes ceļš ar dubļiem un kaut kādu izlīdušu metāla gabalu no zemes. Gājēju celiņu nav, automašīnu stāvvietu nav. Nav arī kārtīgas puķu dobes, vien tik cik pie ēkas kāds panīcis krūmiņš. Otra ēka, kas stāv uz tā paša zemes gabala, ir grausts. Bibliotēkas iekšpusē ir pašauri, bet viss ir kārtīgs un nekas uz galvas negāžas. Lasītava gan, manuprāt, nav ērta, jo atrodas pie reģistratūras galdiņa un bērnu grāmatu stūrīša, bet gan jau iztikt varētu, ja tur būtu jāstrādā uz vietas.

No saņemtajām atbildēm varu secināt, ka Asaru bibliotēkas slēgšanas galvenais iemesls nav apkures izmaksas, bet gan ēkas sliktais stāvoklis- bibliotēkai ir nepieciešama kapitāla ūdens un kanalizācijas sistēmu rekonstrukcija, jumta nomaiņa, cokola un fasādes atjaunināšana, kā arī teritorijas labiekārtošana.

Pieņemsim, ka remonta izmaksas ir kosmoss, kuru nav saprātīgi apgūt. Bet šajā gadījumā varētu taču to bibliotēku atstāt vēl uz kādu laiku. Vismaz līdz tam brīdim, kad atradīs naudu remontam vai atradīs piemērotas jaunas telpas. Nez vai ir tik traki, ka jāpārceļ tieši tagad un tieši šobrīd. Vēl jo vairāk, ja pēdējos gados Asaru bibliotēkai ir veikts remonts- apkures sistēmas maiņa, jumta seguma bojāto elementu nomaiņa, kosmētiskais remonts. Noteikti ēka turēsies vēl pāris gadus vismaz. Un vēl- ja Jūrmalas domei rūpētu savu kultūras iestāžu liktenis, tad tā vai nu remontētu un renovētu šīs ēkas un labiekārtotu apkārti, vai arī atrastu tām piemērota telpas. Piemēram, ir Labklājības pārvaldes vecā ēka Mellužu prospektā 83. Pārvalde tagad pārcelta uz jaunām telpām Kauguros un varētu vecās telpas izmantot lietderīgi, pilsētas un pilsētnieku labā. Bet nē- 2019.gada nogalē dome organizēja šīs ēkas izsoli (par nieka 138600 eiro to kāds nosolīja, bet beigās pārdomāja- neparakstīja līgumu). Šobrīd neatradu informāciju, ka bija otra izsole, tāpēc secinu, ka ēka joprojām ir domes īpašumā. Lūdzu- gatava telpa ne tikai bibliotēkai, bet arī vēl pāris kultūrvietām. Ērta piekļūšana, nav tālu no esošās bibliotēkas, labiekārtots pagalms.

Pat ja kaut kur izskanēs doma, Asaru bibliotēku vēlāk atjaunot, tas būs teju neiespējams pasākums, jo pēc dažiem gadiem nebūs ne ēku, kurā likt bibliotēku, ne arī grāmatu, kuras tur likt.

Arī Bulduru bibliotēka neko daudz no remonta neprasa- nesen nomainīti logi un jumta segums. Tagad būtu jānomaina apkures katls, jāveic kapitāls kosmētiskais remonts un jāpārbūvē skurstenis.
Manuprāt, tas galīgi nav iemesls bibliotēkas slēgšanai. Ja nu vienīgi pavisam īslaicīgai, kamēr nomaina katlu un veic kosmētisko remontu iekštelpās.

Bulduru bibliotēkas apkures izmaksas nerāda tik traģisku ainu, ka būtu jāmet krusts un jāslēdz nost- šī gada pirmajos sešos mēnešos komunālo pakalpojumu izmaksas bibliotēkai bija 7839 eiro no kuriem par apkuri samaksāja apmēram 7290 eiro. Otrais pusgads sola par apkuri 9812 eiro. Tas ir- 2522 eiro pieaugums. Protams, ir piebilde, ka no janvāra būs citas cenas apkurei. Bet, kurš gan zina, kas vēl būs janvārī. Varbūt panikot ir lieki un cenas kritīsies. Vai vismaz paliks esošajā līmenī. Bet 2,5-3,5 tūkstošu eiro pieaugums uz pusgadu… tas ir 400-600 eiro mēnesī. Vai tiešām Jūrmalas domei ir tik plāns maciņš? Varbūt esošie deputāti vienkārši ir slinki meklēt?

Un te laikam jāsāk bombardēt ar jautājumiem un subjektīviem secinājumiem. Vai tiešām pārcelšanās uz Dubultiem sanāks lētāka kā iespējamais apkures pieaugums? Vai vēlāka iespējamā atkalpārcelšanās uz Aspazijas pamatskolu šīs izmaksas nepalielinās vēl vairāk? Varbūt ekonomiski izdevīgāk tomēr ir palikt tajā pašā ēkā? Man neviens neuzrādīja šādus aprēķinus, bet nedomāju, ka tie diži atšķirtos no apkures rēķina pieauguma.

Vispār tā pati doma par pārcelšanos uz Aspazijas pamatskolu ir, maigi sakot, dīvaina. Skola šobrīd tiek renovēta un tur mācīsies iepriekšējās Lielupes skolas un Alternatīvās skolas bērni. Viss projekts apstiprināts bez nekādas Bulduru filiāles iekļaušanas un būvdarbi jau rit pilnā sparā. Turklāt- tie vēl ievilksies līdz nākamajam gadam. Lai tur ieliktu Bulduru bibliotēku ir jāpārtaisa projekts, jo ir nepieciešama atsevišķa ieeja- neviens neļaus svešiem brīvi klīst pa skolu. Mums jau pietiek ar Gulbenes bērnudārza rūgto pieredzi. Un vēl kas būtisks- Aspazijas pamatskola var iedot bibliotēkai maksimums 200 kvadrātmetrus. Šobrīd bibliotēka atrodas 530 kvadrātmetros. Ko var ielikt 2,5 reizes mazākā platībā? Lasītavu? Bērnu nodaļu? Pieaugušo nodaļu? No katra pa drusciņai? Ne par velti Bulduru bibliotēka saņēma pavēli atstāt tikai 13000 grāmatu. Pārējās 14700 grāmatas likvidēs… Tas ir prātam neaptverams cipars. Ja pēdējos desmit gados Bulduru bibliotēka norakstījusi 7390 grāmatas, tad tagad, vienā vasarā viņiem jālikvidē apjoms līdzvērtīgs 20 gadiem… To nekad vairs nevarēs atjaunot un Bulduru bibliotēka, ja arī kādreiz tiks atjaunota, būs stipri vien pliekanāka. Pat ja tai izdosies saņemt atpakaļ visu savu paplucināto un pārcelto krājumu. Tāpēc es esmu pārliecināts, ka mums ir jārunā par šo abu bibliotēku slēgšanu, lai arī kā Jūrmals dome to gribētu noformēt.

Skaidrs, ka mēs pēc gadiem redzēsim un sapratīsim, kam tad bija paredzēti šie zemes gabali uz kura atrodas abas bibliotēkas, bet tas jau būs maznozīmīgi. Būs neatgriezeniski zaudētas divas kultūrvietas par sviestmaizes tiesu.

It kā jau vēl ir laiks visu vērst pa labu, bet, redzot Jūrmalas domes neieinteresētību līdzīgos jautājumos, māc šaubas, ka iedzīvotājiem izdosies paveikt neiespējamo un apturēt šo vājprātu. Kas, turklāt, notiek jau atkārtoti- pirms gadiem trim-četriem jau viens šāds mēģinājums bija.

Man gribējās redzēt jelkādus aprēķinus par šo abu ēku savešanu kārtībā, bet tādu nav. Ir tikai pieņēmums, ka būs dārgi un nav vērts. Nav arī skaidrs, kāpēc Jūrmalas dome šajos gados nepieķērās kaut vai tikai Bulduru bibliotēkas ēkas renovācijai. Tad šobrīd apkures izmaksu pieaugums būtu maznozīmīgs.

Vēl piebilde par Aspazijas pamatskolas telpām. Var jau būt, ka ieviešot korekcijas projektā un darbu gaitā (piebilde- ne ar projektētājiem, ne ar būvniekiem par šo ieceri nebija vēl runāts), ir iespējams izbūvēt atsevišķu ieeju un atvēlēt bibliotēkai šos 200 kvadrātmetrus. Bet… bet ar laiku skolai būs plāns pārtapt par vidusskolu, kas nozīmē, ka vajadzēs papildus telpas, kuras aizņēmusi bibliotēka. Un, kas vēlāk notiks ar MK noteikumiem- vai tie nepaliks stingrāki attiecībā uz drošību skolā? Un vēl jau tas kovids un tam līdzīgās slimības var pavilkt svītru nokļūšanai skolas telpās. Pārāk daudz risku, lai varētu teikt, ka bibliotēkas likšana skolas telpās ir laba doma. Un galu galā- ja jau šobrīd ir speciāli bibliotēkas vajadzībām būvēta ēka, tad kāpēc ir jāmeklē citi varianti?

Nojauta saka, ka viss šis ārprāts ir tikai šo divu zemesgabalu dēļ- kāds no domes nolēma samazināt izdevumus un par dažiem tūkstošiem palielināt vienreizējas iemaksas. Jūrmalnieku vidū klīst stāsts par kādas Saskaņas deputātes piezīmi: kam tur Slokā bibliotēku- var pāriet pāri sliedēm un būs jums Kauguru bibliotēka!

Ļoti ceru, ka dome ieklausīsies jūrmalnieku prasībās saglabāt abas filiāles un jaunajai Centrālās bibliotēkas direktorei izdosies atrast spēku noturēt šīs abas bibliotēkas un arī turpmāk izcīnīt daudz mazu uzvaru, kas katru bibliotēkas filiāli izveidotu par paliekošu kultūrtelpu daudzu jūrmalnieku paaudzēm un pasargātu tās no deputātu ambīcijām vai pieaugošajām izmaksām.