nobels_gramata.jpg

Andreass Ešbahs

‘’Nobela Prēmija’’

Dienas Grāmata, Rīga, 2007, 448lpp

Andreas Eschbach

‘’Der Nobelpreis’’

2005

Par grāmatu-

Tiek nolaupīta Nobela komitejas locekļa Hansa Ūlofa Andešona meita, lai ietekmētu tēva viedokli par Nobela prēmijas piešķiršanu. Sapratis, ka ne paša spēkiem, ne ar policijas palīdzību viņš nespēs atbrīvot savu meitu, viņš vēršas pēc palīdzības pie sava sievasbrāļa Gunnara Fošberga, kurš izcieš sodu cietumā par rūpniecisko spiegošanu. Gunnars savas radinieces dēļ ir gatavs riskēt ar dzīvību, bet meitenes nolaupītāju pēdas nav tik vienkārši atrodamas…

Varbūt pēc grāmatas apraksta izskatās, ka tas ir gluži vienkāršs kriminālromāns ar lielu jautājumu par to, kā būtu ja kāds gribētu ietekmēt rezultātus kādā nozīmīgā balvu pasniegšanas ceremonijā? Šajā gadījumā runa ir par Nobela prēmiju, kuras laureātus izvirza un apstiprina komisijas, kuras sastāvā ir vienkārši cilvēki. Vai un kā tas būtu (ir?) iespējams. Un galvenais- kam tas būtu izdevīgi?

Lai arī grāmatā netrūkst krimināla rakstura momentu, tomēr šis vairāk ir spriedzes romāns, kurš ir tikpat lielisks kā autora iepriekšējais romāns ‘’Jēzus video’’. Jau pats grāmatas sākums lasītāju ierauj tādā kā sazvērestības teoriju virpulī no kura tikai tuvojoties beigām pamazām sākas kārpīšanās ārā. Negaidīts bija arī lēciens no viena varoņa uz otru- grāmatas sākumā sekošana profesora gaitām bija tāda kā iesildīšanās, jo turpinājumā lasītājs vienā mirklī tika pārlikts pie bijušā cietumnieka un tad arī sākās grāmatas aizraujošākā daļa. Sanāca, ka pirmā daļa vairāk ir lasītāju ievešana smalkajās un rūpīgi plānotajās Nobela prēmijas niansēs un otrā daļa- kā apturēt Nobela prēmijas negodīgu ietekmēšanu un izglābt radinieci.

Tā vien prasās izteikt savas domas par grāmatas nobeigumu, bet labais tonis prasa, lai nebojāju citiem lasītprieku un pārsteigumu. Vienīgi pateikšu, ka aizverot grāmatu sanāca neliela vilšanās sajūta, lai gan tas vairāk ir tāpēc, ka jutos 400 lapaspuses turēts neziņā, bet tas nemaz neietekmēja labās domas par šo darbu.