dargadzive

Nosaukums: Dārgā dzīve
Autors: Alise Manro
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2015
LPP: 272

Dear life
Alice Munro
2012
Tulkojums latviešu valodā- Silvija Brice


Par grāmatu-
2013.gada Nobela prēmijas literatūrā ieguvējas Alises Manro stāstu krājums, kurā apkopoti četrpadsmit viņas stāsti.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Alise Manro- Dārgā dzīve.

Lai arī no Manro daiļrades jau ir lasīts ”Meiteņu un sieviešu dzīves”, nedrīkstēja laist garām iespēju papildināt Nobela prēmijas literatūrā lasāmo sarakstu ar viņas jaunāko grāmatu latviešu valodā.
Nojauta pirms lasīšanas teica priekšā, ko apmēram var sagaidīt no šīs grāmatas. Gluži nevilšus prātā tā sasaistījās ar citu nobelistu īso stāstu krājumiem, kuros daudzviet bija tas skarbums un dzīves grūtību pārvarēšana, kas nereti tiek fatāliski apzīmēts- tāda dzīve vai tāds jau tas liktenis.

Alises Manro stāstu krājumā uzsvars likts uz dzīves neparedzamību, mainību un cilvēku spēju to pieņemt. Vai otrādi- nespēju ne pieņemt, ne saprast, ne arī dzīvot tālāk.
Autore diezgan skarbi izrīkojas ar saviem tēliem- izšķir, slīcina, krāpj, liek gremdēties atmiņās. Bet, lai arī tas izklausās mazliet nomācoši, kaut kādā ziņā tur arī paliek dzīvesprieks vai pat varētu teikt cerība. Cerība ja ne uz ko labāku, tad vismaz savādāku. Tas, ka tev vienmēr ir iespēja mainīt. Vienalga, vai tā ir akla pakļaušanās vīram vai peramās istabas pārbūve.

Nedaudz no ansambļa krita ārā pēdējie četri stāsti, kuros autore it kā autobiogrāfiski stāsta par sevi. Nenoliedzami, tie bija interesanti, bet laikam tāpēc, ka tie bija tik personiski, šie stāsti bija pavisam kas cits. Ne mazāk krāšņi aprakstīts un emocionāli iespaidojoši, bet laikam tā ”īstenība” lika nedaudz savādāk lasīt un līdz ar to arī savādāk pieņemt.

Saskaitot visu kopā, viennozīmīgi varu teikt, ka grāmata patika. Kāds stāsts vairāk, kāds mazāk, bet rezultāts, nenoliedzami, ir labs. Autore labi parāda, ka parastajā pelēkajā ikdienā ir pilns ar iespējām to mainīt. Tikai jāsaskata tie brīži.
Maza piebilde no manis- šie stāsti ir jālasa ar nepārtrauktu vēlmi rakties teikumos un starp rindiņām. Citādi var palaist garām tās odziņas, kas mājo katrā stāstā un viss liksies tik vienmuļš, pelēcīgs un ikdienišķs.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.