Nosaukums: Meistar, jo tālāk, jo trakāk!
Autors: Mo Jeņs.
Izdevējs: Dienas grāmata
Gads: 2019
LPP: 262

Tulkojums latviešu valodā- Raimonds Jaks

Par grāmatu
Nobela prēmijas literatūrā ieguvušā autora stāstu krājums, kurā apkopoti četri stāsti, kuri sarakstīti laika posmā no 1985. līdz 2010.gadam.

No Nobela prēmijas literatūrā līdz grāmatai latviešu valodā pagāja septiņi gadi. Manuprāt, daudz par daudz. Šo vajadzētu paveikt gada laikā, vēlākais- divu. Zinu, burkšķu teju katru gadu par šo tēmu un droši vien esmu apnicis, bet latviešu lasītājam ir nepieciešami augstu vērtētu autoru darbi latviešu valodā. Cik var klēbēt uz vākiem visādu laikrakstu bestelleru bļembukus! Jau sen laiks to vietā likt Nobelu, Bukeru, Hugo, Puliceru un visus pārējos no augstajiem plauktiem. Jācer, ka ar mazināto PVN likmi grāmatizdevēji tagad spēs pacelt šādus projektus. Ļoti ceru.

Mo Jeņs tiek dēvēts par vienu no ietekmīgākajiem mūsdienu ķīniešu rakstniekiem. Protams, ar šiem četriem stāstiem latviešu lasītājam diez vai būs iespējams novērtēt viņa ietekmīgumu. Bet dažas lietas nevar nepamanīt- viņa valoda ir patiesa, tēli spilgti un notikumi grozās ap vienkāršo ļaužu dzīvi. Un pēdējā ne tuvu nav rožaina, bet neviens par to nesūdzas- visi dara savu darbu, pieņem savu dzīvi un mierīgā ķīniešu garā pieņem savu likteni. Jā, jāiedzer mazliet, jāaprunā kāds partijas cilvēks vai priekšnieks, bet kopumā visi strādā un pieņem to, ko dzīve dod. Vai nedod.

No šīs stāstu četrotnes izcēlās ”Lidojums”- par lidojošo līgavu. Īsi, skarbi un nedaudz mistiski. Bet tajā pat laikā ļoti precīzi un dzīvīgi.

Lasot šos darbus, man tie saistījās ar Pērlas Bakas ”Labo zemi”– tur arī bija darba rūķi un nekurnēšana par grūto dzīvi un smago darbu. Tiesa, tajā darbā bija mazliet cits iznākums. Bet tie bija ‘’vecie laiki’’ (starp citu- bieži pieminēti Mo Jaņa darbos).

Titulstāsts ”Meistar, jo tālāk, jo trakāk!” šajā krājumā ir jaunākais (sarakstīts 2010.gadā) un var manīt, ka autors mazliet paplašinājis strādnieku tautas redzesloku- ir gan nebēdnīgāks skats, gan jautrāka valoda. Protams, arī te dominē ir rūpes par vecumgalu un naudu.

Ceru, ka šī nebūs vienīgā Mo Jeņa grāmata latviešu valodā un izdevniecības saņemsies uz viņa pēdējo gadu romānu izdošanu- pēc atsauksmēm spriežot, tur ir ko lasīt.

Darba vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.