Mīļotā

Nosaukums: Mīļotā
Autors: Tonija Morisone
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2006
LPP: 310

Toni Morrison
Beloved
1987
Tulkojums latviešu valodā- Ieva Lešinska

Par grāmatu-
19.gadsimta Amerika, kad nesen ir atcelta verdzība un beidzies pilsoņu karš. Bijušie vergi nu ir brīvi- var strādāt, pelnīt par to naudu, dzīvot, kur vēlas. Bet ne visi spēj atbrīvoties no pagātnes- pārdzīvotās šausmas un necilvēcīgā apiešanās atkal un atkal atgādina par sevi.
Arī Setai, savulaik izbēgušai no verdzības, pagātne ir ne tikai uzzīmējusi koku uz muguras un izsvaidījusi viņas bērnus pa pasauli, bet arī namā, kurā viņa mitinās ar savu meitu Denveru, saglabājusi kaut ko nomācošu un sirdi plosošu.

Sanāca nošaut divus zaķus ar vienu grāmatu- autore ir gan Nobela prēmiju saņēmusi, gan par šo darbu arī Pulicera prēmija iedota. Pēdējo es vēl tā kā neesmu apņēmies uzdot sev izlasīt, bet nu doma ir. Tā kā pie apņemšanās viens ķeksītis jau būs ieķeksēts.

”Mīļotā” ir lielisks, bet skarbs gabals par brīvībā tikušiem vergiem. Un tas skarbums jau ir tieši par to laiku, kad viņi vēl nebija brīvi- kad viņus mocīja, pazemoja, izvaroja, slodzīja, sita un ķēra. Un tas nebija viegli pārdzīvojams ne tad, ne arī tagad, kad viņi ir brīvi. Atkal un atkal viņiem ir jāizdzīvo un sevī jāpārdzīvo viens vai otrs lēmums, ko bija pieņēmuši nebrīvē.

Grāmata ir emocionāli smaga lasāma, jo te nav vienkārši skarbi apstākļi, kuros dzīvoja krāsainie 19.gadsimta Amerikā. Te ir vairāk jāizdzīvo līdzi gan cilvēku apjukumam (ko darīt ar brīvību?), mūžīgām bailēm, izstumtībai (pat no savējo vidus), vēlmei palīdzēt saviem tuvākajiem un tajā pašā laikā censties viņus arī aizmirst (tāpat pārdos, aizbēgs vai arī nomocīs līdz nāvei).

Lai arī pamatā stāsts grozās ap Setu, ik pa laikam parādās citi tēli ar savu stāstu. Un tikai pamazām tos visu liekot kopā, lasītājam liek apjaust šīs traģēdijas milzīgos apjomus un necilvēcīgo saturu.

It kā labākam aprakstam un skarbuma pasvītrošanai labi iederētos pārstāstīt galveno sižeta līniju. Pie reizes atklājot, kas tad tā Mīļotā īsti ir. Bet šoreiz tas nāks par sliktu lasīšanai, jo grāmata ir jāliek kopā pamazām, kā lielu un grūti saprotamu puzli- gabaliņu pie gabaliņa, līdz rāmis ir gatavs. Tad pamazām aizpildīt saprotamās vietas uz beigām atstājot kādu tumšas krāsas laukumu, ko mocoties sastiķēt kopā, lai izveidotos visa bilde.

Un šoreiz, lai arī tā bilde kādam var likties pārāk skaudra, noteikti ir lasīšanas vērta. Vismaz man ir pārliecība, ka ”Mīļotā” noteikti nebūs tā, kura pēc kāda laika aizmirsīsies un izšķīdīs pārējo izlasīto grāmatu jūklī.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.