Jaroslavs Seiferts

Nosaukums: Mēŗa stabs. Skūpstu grāmata.
Autors: Jaroslavs Seiferts
Izdevniecība: Mansards
Gads: 2015
LPP: 230

Jaroslav Seifert- Morový sloup / Kniha polibků.
Tulkojums latviešu valodā- Uldis Bērziņš

Par grāmatu-
Čehu dzejnieka Jaroslava Seiferta dzejas izlase, kas tapusi pamatā no viņa mūža nogalē rakstītiem dzejoļiem.

Nebūtu mans Nobela lasīšanas uzdevums, nebūtu arī nekad pamanījis Seiferta grāmatu. Nebūtu pamanījis- nebūtu arī izlasījis. Viss ir vienkārši- ar nelielu mudinājumu var pamatīgi paplašināt savus literāros apvāršņus.

Lai arī šoreiz literārā apvāršņu pavēršana man lielu prieku nesagādāja, tomēr esmu priecīgs par izlasīto Seiferta dzeju. Protams, arī par Bērziņa atdzejojumu.

Bet ar to dzeju, vismaz man, ir tā, ka jāsakrīt vairākiem faktoriem, lai varētu teikt ”hop” un būt grāvja otrā pusē. Šoreiz faktors bija tā nejaušība, ka šo grāmatu pamanīju bibliotēkā un tur jau neviens negaida tavu lasīšanas mūzu- ir termiņš un viss. Lasi vai nes atpakaļ neizlasījis.

Atdzejotājs savā komentārā saka, ka Jaroslavs Seiferts bija diezgan politisks. Vismaz viņa dzeja tikusi pagrīdē pavairota un slepus viens otram dāļāta. Es to politiku neuztvēru. Laikam ne tas dzīves rūdījums. Vairāk acīs krita tā nāves piesaukšana (biezā slānī) un tāds pelēcīgi tumšs drūmums.

Mazs izvilkums no viņa slavenākā darba- poēmas ”Mēŗa stabs”:

Mēris vēl plosās, un ārsti
piešķir sērgai dažādus nosaukumus,
lai neceltos panika.
Bet tā ir tā pati vecā nāve,
nekā tur nav jauna, …

Jāsaka, ka daudz palīdzēja arī grāmatas beigās esošie komentāri. Tos ieteiktu iepazīt kā pirmos vai arī vismaz paralēli lasot dzeju. Tas ļauj kārtīgāk saprast dzejolī pausto domu, lai nav jāmaldās daudzo personu un vietvārdu jūrā.

Lai arī man kopējais iespaids palika tās pustukšītis, tomēr bija atsevišķi dzejoļi un atsevišķi panti, kuri lika aizdomāties un īpaši pieķērās. Laikam jau tas izskan atkārtoti, bet tā nu ar to dzeju ir- būs vien kādreiz jāatgriežas pie šīs grāmatas. Kad lasīšanas mūza būs gatava uzņemt vienu no čehu dzejas karognesējiem.

Grāmatas vērtējums: 7/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.