dzimta_eiropa

Nosaukums: Dzimtā Eiropa.
Autors: Česlavs Milošs
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2011
LPP: 368lpp

par grāmatu-

Česlavs Milošs apraksta savu personīgo pieredzi pirmskara, kara un pēckara Eiropā. Kā dzimtā Eiropa apgājās ar viņu, viņa tautiešiem un citiem eiropiešiem. Un kā no visa tā izveidojās viņa paša personība.

Czeslaw Milosz- Rodzinna Europa, 1959

Gada beigu ”ķer ko vari, grāb, kas ir” atsaucās arī uz Miloša grāmatu. Nobela lasīšanas sarakstā bija viens, bet bibliotēkas plauktā bija cits. Tad nu ņēmu cits– Dzimtā Eiropa.

Milošs sāk tā kā ar mazu, vispārīgu ieskatu Eiropas vēsturē- par valsti, kaimiņvalstīm, dzimteni, politisko situāciju. Bet pamazām tas viss aiziet ļoti personiski. Jā, sākumā lasīju tā izglītojoši un ar sausu interesi, bet nemaz nemanīju, ka jau viss savijās tādas personīgās attiecībās, ka visa grāmata bija kā autobiogrāfija, kura nav autobiogrāfija. Bez sausiem, vēsturi pamācošiem faktiem, bet kā piedzīvojumu. Personīgu dienasgrāmatu, kuru lasītājam ir iespēja paceļot laikā, telpā un citā tēlā. Un to sākotnējo sauso interesi nomainīja nu jau personiska interese. Tāda kā līdzsekošana tuva drauga gaitām.
Tiek izstaigāta viņa dzimtā Lietuva. Tāpat arī viņa dzimtā Polija. Pabūts Francijā, Amerikā. Piedzīvots Hitlers, Staļins, bēgļu gaitas, diplomātiskā karjera. Iepazīšanās ar tā laika slavenībām un viņu, bieži vien, skaudrajiem, likteņiem. Tam visam lasītājs tiek izvadīts cauri un tajā pat laikā viss akcents ir noturēts tieši uz pašu Milošu. Un vienalga vai viņš stāsta par kādu savu laikabiedru, vai vēsturisku notikumu, tas viss saistās kopā vienā vēsturiskā ceļojumā pa Eiropu un eiropiešiem.

Nezinu vai un kā es būtu priecājies par viņa sarakstīto ”Sagūstītais prāts” (grāmatu, kas bija manā sarakstā), bet esmu ļoti priecīgs, ka manās rokās nonāca ”Dzimtā Eiropa”. Ja interesē vēsture, patīk satikt reālus cilvēkus, ir vēlme izbaudīt brīnišķīgā valodā paustus pārdzīvojumus un pārdomas, tad noteikti nevajadzētu laist garām šo grāmatu.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.