Nosaukums: Dzeja
Autors: Pablo Neruda
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1979
LPP: 103

Par grāmatu
1971.gada Nobela prēmijas literatūrā ieguvušā čīliešu dzejnieka Pablo Nerudas dzejas izlase.


Droši vien jānoraksta viss uz apstākļu sakritību- man trāpījās rokās neīstais dzejoļu krājums. Lai gan izvēle nav diez ko liela- latviski ir iznākuši tikai divi Nerudas dzejoļu krājumi- manis lasītā ”Dzeja” un manis nelasītā ”Zvanu avots”. Vismaz tā saka satori.lv.
Jūrmalas bibliotēku katalogs saka, ka ir tikai viens krājums. Precīzāk- ir tikai viena grāmata vienā bibliotēkā.

Lai tur vai kā ar izvēli, bet man liekas, ka, pēc Gabriela Garsijas Markesa vārdiem- ”izcilākajam 20.gs dzejniekam” jau nu prasītos vēl kāds izdevums latviski. Un tāds, kurā būtu ne tik daudz slavinājumi Staļingradai un komunismam, bet tieši tam, kā dēļ viņš saņēma Nobela prēmiju literatūrā.

Protams, arī šajā dzejas izlasē varēja just ne tikai dzejnieka spēju uzburt brīnišķīgu vidi (pārsvarā Čīles), bet arī to grandiozo vērienu ar ko viņš aptvēra savu dzejoļu stāstus. Grandiozo vērienu arī burtiski- dzejoļi uz vairākām lappusēm nebija retums.

Es negribu nogurt viens,
gribu, lai tu gurtu kopā ar mani.

Tie dzejoļi par Staļingradu un dažādiem tautu cīnītājiem nav nejaušība- Pablo Neruda bija Komunistiskajā partijā. Un diezgan aktīvu dalību ņēma arī politiskajā dzīvē kā arī saņēma Staļina starptautisko prēmiju. Tas arī ir pamanāms dzejoļos. Var jau būt, ka kāds spēj nekritiski uz to visu paskatīties un palasīt, bet man neizdevās. Traucēja. Ir pārliecība, ka bez šiem dzejoļiem dzejas krājums būtu daudz baudāmāks. Ne vairs tie laiki, ne pārliecība.

…. un aizgāju klejot ar zvaigznēm,
izsējot sirdi vējā.

Atsevišķi dzejoļi ir sanākuši burvīgi. Burvīgi ir arī atsevišķi izvilkumi no ‘’komunismu’’ dzejoļiem. Bet tie ir tikai atsevišķi fragmenti, kas neļāva pilnībā uztvert Gabrielas Mistrālas (arī Nobela prēmijas laureāte no Čīles) audzēkņa daiļradi.

[xrr rating=7/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.