senjors

Nosaukums: Senjors Prezidents.
Autors: Migels Anhels Asturiass
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1971
LPP: 352

Par grāmatu-
Valsī valda nežēlīgs diktators, kuru visi bailīgi uzrunā par Senjors Prezidents. Viņam pielien un izdabā visi, kuri to vien var. Jo citas iespējas nav- pat vismazākā iemesla dēļ var ātri nonākt cietumā vai tikt nogalinātam. Lai gan- nemaz nav jābūt iemeslam.

Turpinot Nobela prēmiju saņēmēju aplasīšanu esmu nonācis līdz Migelam Anhelam Asturiasam, jeb kā citur pamanīju viņa vārda latviskojumu- Migels Anhels Asturjass.

Senjors Prezidents ir Asturiasa slavenākais darbs, kurā viņš stāsta par vārdā nenosauktu valsti ar nežēlīgu diktatoru pie stūres. Viss un visi dreb bailēs- jebkurā brīdī zaldāti var tevi savākt, slepenpolicija novākt, kaimiņi nosūdzēt, meļi apmelot un prezidents vienkārši kaut ko izdomāt. Un tā arī notiek- un nav svarīgi vai esi zemākās kārtas zemnieks, ubags vai Senjora Prezidenta uzticamais rokaspuisis. Jebkuru jebkurā laikā var novākt.

Un tas rada ciešanas. Ciešanu un pazemojumu pilna valsts, kur cilvēki neizpauž savas domas un sāpes. Viņi tās notur sevī. Vai mēģina novirzīt Senjora Prezidenta dusmas uz kaimiņiem.

Asturiass šo romānu iesāka 1922.gadā un rakstīja 11 gadus, bet vēl 13 gadi pagāja kamēr romāns tika publicēts. Vienkārši vajadzēja valstī nomainīties visiem diktatoriem, jo grāmatā tie visi varēja atpazīt sevi un, protams, neviens no tirāniem to nevēlējās darīt.

Kamēr diktatori grāmatai neļāva parādīties, tikmēr tauta jau to lasīja, atstāstīja, pārrakstīja un atzina par labu esam. Galu galā tur ir parādīta visas tautas mocīšana, nežēlība pret to kā arī tirānijas bezjēdzīgums un stulbums (pēdējais gan bija pieklājīgi mazā slānī).

Toties nežēlības gan te netrūka. It sevišķi tā epizode ar zīdaini bija sirdi žņaudzoša. Vēl dažas cietuma un izrēķināšanās ainas bija nežēlības paraugstundas. Nepatīkami, lai arī saprotu autora vēlmi atspoguļot to, ko pieredzēja viņš un viņa laikabiedri. Pie reizes pavēstot arī grāmatas morāli par tautas vajadzību turēties kopā un bezjēdzīgu cīnīšanos vienatnē un klusībā.

Lai arī beigās jutos noguris no visas šīs diktatoriskās vardarbības, priecājos, ka tiku pie šīs grāmatas un izlasīju. Jāzina un jāizjūt arī tādi laiki un tādi notikumi.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.