Autors: Jorgs Seferis
Izdevniecība: Панорама
Gads: 1997
LPP: 21

Par grāmatu-
1963.gada Nobela prēmijas literatūrā ieguvēja Jorga Sefera dzejas izlase.

Turpinu pa mazam kriksītim iepazīt Nobelprēmiju ieguvušo dzejniekus. Šoreiz izvēle krita Grieķijas virzienā- iepazinu izcilākā mūsdienu grieķu dzejnieka Jorga Sefera (īstajā vārdā Jorgs Seferidis) daiļradi.

Laikam jau pie vainas ir tas laiks, kurā dzejnieks dzīvojis, bet nu tik pamatīgu karošanas devu īsā laika posmā nebiju saņēmis- lai nu kur skaties, visur durkļi, karavīri un kara šausmas. Pieļauju domu, ka visā šajā karošanā arī kādu ”tumšāku padebesi” vai ”nakts aizsegu” inerces pēc uztvēru kā karu, lai arī doma apakšā varbūt bija cita. Bet ko lai dara- ja jau dzejnieka bērnībā bija Pirmais pasaules karš, tad grieķu-turku karš, vēlāk arī Otrais pasaules karš. Skaidrs, ka iespaidi paliek un ir tikai normāli, ka tos mēģina izteikt arī dzejā.

Bija arī kāds veltījums Grieķijas vēsturei- gan pilsētām, gan cilvēkiem. Arī dabai. Un man, personīgi, šie dzejoļi uzrunāja vairāk nekā politiskie un militāriskie.
Būs arī jāpameklē Knuta Skujenieka Kopotajos rakstos kāds Sefera dzejolis latviski (ja informators nesamelojās par tulkojuma eksistenci).

Grāmatas vērtējums: 7/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.