93006

Nosaukums: Filosofijas problēmas.
Autors: Bērtrands Rasels
Izdevniecība: Jānis Roze
Gads: 2008
LPP: 154

Bertrand Russell- The Problems of Philoophy., 1912.
Tulkojums latviešu valodā- Ivars Ijabs


Par grāmatu-
Grāmatas piecpadsmit nodaļās Bērtrands Rasels aplūko dažādas ar filozofiju saistītas tēmas un ar interesantiem piemēriem tās spilgti ilustrē.

Atzīšos- lai arī grāmata ir plāna un katrs no aplūkotajiem jautājumiem ir īss un visnotaļ vienkārši izskaidrots, tāpat man pie vairākiem teikumiem bija jāpalauza galva.
Jau pie satura rādītāja es sapratu, ka šī nu nebūs viegli lasāma un ar acīm pār tekstu pārskrienama grāmata. Te būs jāiedziļinās. Un jāsaprot. Īpaši, ja vēl ikdienā ar šādiem tekstiem saskares nav.

Jau pašā sākumā autors mums parāda cik vienkārši un tajā pašā laikā dziļi var pieiet tādai pierastai lietai kā galds. Cik tas ir ciets, brūns, spīdīgs un vai vispār tas ir. It kā pašsaprotamas lietas, bet liek paraudzīties uz to ar pavisam citu skatu. Argumentēti, spilgti un beigās tik pašsaprotami, ka lasot prātā nemaz i neienāk doma to visu apstrīdēt vai meklēt kādu pretargumentu.

Aplūkotu problēmu loks ir gana plašs un izbrīna, ka tik plānā grāmatā ir iespējams to visu salikt- matērijas, parādības, universālijas, zināšanas, maldi, utt. Īpaši pie sirds gāja a priori tēma.

Ja vien kādam, pašam priekš sevis, ir izaicinājums saprast, ko gan tie filozofi var ņemties ap vienu galdu, tad noteikti vajadzētu izlasīt šo darbu. Noteikti izdosies pietuvoties kādam (vai kādiem) jaunam apvārsnim. Gadījumā, ja kāds domā aiz gara laika iemest aci, tad nezinu vai šī būs īstā grāmata, kur to darīt- pārāk jau uzmanību prasoša.

Ja kādam ir vēlme izlasīt dažus domu graudus no šī darba, tad var iemest aci te.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.