Nosaukums: Eņģeļu dumpis
Autors: Anatols Franss
Izdevniecība: Latvijas valsts izdevniecība
Gads: 1956
LPP: 304

Anatole FranceLa Révolte des anges.,1914.
Tulkojums latviešu valodā- Jānis Sudrabkalns

Par grāmatu-
Daļai eņģeļu ir apnicis dieva despotisms un viņi dodas dzīvot uz zemi. Novilkuši savus spārnus un iejukuši starp cilvēkiem eņģeļi kaļ plānus par uzbrukumu dievam un gāšanu viņu no troņa.

Anatols Franss man ir pārnācis no ”Izlasi nobelētos autorus” saraksta uz ”vienkārši jāizlasa” saraksta. Vēl dažus gadus es viņu lasīšu (plauktā gaida vairākas grāmatas). Iepatikās viņa ”Pingvīnu sala”, tad nu ņemu iepazīt arī citus viņa daiļdarbus.

Barons d’Esparvjē savācis iespaidīgu bibliotēku ar grāmatām, kuru vidū ir milzīgs daudzums ar retiem un ļoti vērtīgiem eksemplāriem. Barona bibliotēku nevainojamā kārtībā uzturēja Žiljens Sariets- vecītis dievināja grāmatas un priecājās par paša sakārtoto ideālo grāmatu pasauli. Tāpēc liels šoks bija, kad viņa uzturētajā bibliotēkā kādu rītu viņš pamanīja izsvaidītas grāmatas un daži eksemplāri bija pazuduši.
Vēlāk izrādījās, ka eņģeļi te izmantoja iespēju izglītoties, lai labāk saprastu dzīvi uz zemes un varētu saprast kā karot pret dievu.
Barona dēls Moriss sadraudzējās ar dažiem eņģeļiem un visādi mēģināja viņus atrunāt no dumpošanās pret dievu. Arī tepat uz zemes bija revolūcijas un dumpis. Un policija, nezinot neko par eņģeļu klātbūtni uz zemes, aktīvi dzina pēdas visādiem revolucionāri noskaņotiem tipiem.

Romānā tikai brīžiem varēja uztvert kādu humora dzirksti, pārsvarā visu laiku bija tāds frančrevolūcijas noskaņojums ar lielu uzsvaru uz tā laika noskaņojumu gan Francijā, gan Eiropā vispār (romāns tika sarakstīts īsi pirms Pirmā pasaules kara).

Droši vien labāk lasītos, ja būtu kādas priekšzināšanas tā laika Francijas politiskajā dzīvē. Un mazliet arī vēsturē. Citādi mazliet likās, ka visu laiku ir nospiestas bremzes- it kā nodaļas ir īsas un ātri var izlasīt, bet lasīšana ievilkās. Laikam tēma zaudējusi aktualitāti.

Pāris vietās ar likās, ka autors norāvis valdziņu un pārāk novienkāršojis darba tālāko virzību, bet kopumā bija labi un izklaidējoši. Pārlasīt gan laikam vairs negribēšu.

Grāmatas vērtējums: 6/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.