pontopidans

Nosaukums: Nāve
Autors: Henriks Pontopidans
Izdevniecība: V.Altberga grāmatu pārdotuves apgādībā
Gads: 1902
LPP: 11

Par grāmatu-
Stāsts par strādīgiem un čakliem laulātajiem, kuri cenšoties sakārtot savu dzīvi un veidot ģimeni, saskaras ar sāpīgu un nenovēršamu likteņa triecienu.

Skaidrs, ka ar tik plānu un īsu darbu, es nekādu dižo iespaidu par Nobela prēmijas laureātu negūšu. Bet tā kā mans plāns ir izlasīt to, kas ir tulkots latviski, tad ķeksītim derēs arī šis Pontopidana stāsts. Lielākam ķeksim būs jāmeklē krievu valodā iznākuši darbi, jo izdot vēl kaut ko latviski no šā autora neviens (laikam) nav parakstījies.

Izlasīju šo darbu un pat īsti nav ko pastāstīt- it kā reālistisks žanrs, it kā varētu piederēt dāņu rakstniekam, it kā piederīgs arī tam laikam. Bet kaut kāds mulsums iekšā ir. Tāpēc, ka nav īstas paŗliecības, ka tas ir Pontopidana darbs. vai arī, ka tulkotāja (Ziemciešu Marija) visu ir izdarījusi kā pienākas.

Lai mazinātu savas šaubas, vienu pēcpusdienu pavadīju rokoties pa internetu un meklējot rokā pierādījumus, ka Pontopidans šādu stāstu ir sarakstījis. Neizdevās. Kaut kas līdzīgs bija, bet ne gluži tas, ko lasīju. Bet, lai nu paliek.

Stāsts savā būtībā ir ļoti vienkāršs un bez tāla lidojuma. Vienkāršs lauku ciems, vienkārši ciematnieki un vienkārši jaunie kaimiņi- vīrs ar sievu, kuri ir arī šī stāsta galvenie (gandrīz vai vienīgie) tēli. Viņi ne uz ko nepretendē, neko neprasa, dzīvo samērā noslēgti, cītīgi strādā un vairo savu kapitālu. Līdz vienā dienā sieva jūt vēderā tādu kā sāpi. Pamazām sāpe kļūst stiprāka un saprot, ka jābrauc uz pilsētu pie daktera. Dakteris, pēc apskates, rāda drūmu vaigu. Tikpat drūms ir viņu brauciens mājup. Un pamazām viņi gatavojas nenovēršamajam, līdz tas pienāk.

Emocijas pēc stāsta ir tādas padrūmas. Protams, ko gan var gribēt no stāsta ar tādu nosaukumu. Bet tas drūmums vēl tiek paspilgtināts ar neziņu par darba īstumu (tulkojumu) un tas, ka darbs ir tāds … tāds pārāk parasts.

Atlikušos stāstus es nelasīju, jo tie šobrīd mani neuzrunā. Pataupīšu kādai citai reizei, kad uznāks vēlme atsvaidzināt lasītprasmi vecā drukā.

Grāmatas vērtējums: 5/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.