Nosaukums: Romas vēsture
Autors: Teodors Momzens
Izdevniecība: Ardis
Gads: 2009

История Рима
Год выпуска: 2009 г.
Автор: Моммзен Теодор
Исполнитель: Федосов Станислав
Издательство: Ардис
Время звучания: 15:36:00

Par grāmatu-
Teodora Momzena ”Romas vēsture” audiogrāmatas formātā. Saīsinātā versija krievu valodā. Audiogrāmatas garums – 15 stundas un 36 minūtes.

Piedod, tēvs, esmu grēkojis. Es savai Nobela apņemšanai izvēlējos vieglāko ceļu. Proti- lasīšanas vietā izvēlējos audiogrāmatu. Pie tam saīsināto versiju.
Bet tam man ir attaisnojums.

Vispirms gan mazliet par pašu autoru un grāmatu.
Teodors Momzens savas dzīves laikā izdeva četrus Romas vēstures sējumus- 1.;2.;3. un 5. Kopā sešas grāmatas. 4.sējums (vēl divas grāmatas) tika uzrakstīts pēc Momzena pierakstiem un lekcijām. Tātad- kopā tas ir pamatīgs apjoms. Un tā kā Momzens īsti nebija rakstnieks un citu darbu viņam nav (ja neskaita vēl dažas grāmatas par Romu un Romas tiesībām), tad man nekas cits neatlika, kā savu Nobela sarakstu papildināt ar viņa Romas vēstures grāmatu. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tieši par ”Romas vēsture” viņš arī saņēma Nobela prēmiju literatūrā.

Tā kā es sevī nevarēju atrast motivāciju pieķerties apjomīgai akadēmiskai literatūrai krievu valodā, tad loģiski bija pieķerties tā vieglākai un mazāk apjomīgai versijai- saīsinātai audiogrāmatai. Nezinu cik daudz es zaudēju un kas nebija iekļauts šajās 15 ar pusi stundās, kuras es klausījos, bet mierinu sevi ar domu, ka uzzinātais bija gana daudz, lai es sevi varētu piemānīt un uzskatīt, ka esmu tiesīgs ieķeksēt šo darbu pie izlasītiem.

Par pašu grāmatu nav daudz ko stāstīt- virsraksts jau izsaka visu. Romas vēsture no senākiem laikiem, pilsētas veidošanās, apmetnes, tirdzniecība, kari, karavadoņi un politiķi, reliģija, politika, zemes reformas, iebrukumi, Hannibals, Cēzars, etruski,…. laikam jau viss, kas vajadzīgs izglītoties Romas vēstures jautājumos.

Arī teksta runātājs bija ar patīkamu balsi un intonāciju- bija patīkami klausīties un nevajadzēja čortoties, ka runātājs nomāc saturu (kas nereti gadās).

Cik nu drīkst tā izteikties par akadēmisku literatūru, man grāmata patika. Patika atkārtot, ko zināju. Patika uzzināt, ko nezināju. Patika arī tas, ka varēju stāvot pie krūma un vācot ogas, paralēli arī ”lasīt” grāmatu.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.