Nosaukums: ИЗБРАННЫЯ СТИХОТВОРЕНIЯ.
Autors: Silī Pridoms
Izdevniecība: Книгоиздательство «ПОЛЬЗА»
Gads: 1913
LPP: 49

Par grāmatu-
Pirmā Nobela prēmijas literatūrā ieguvēja dzejoļu izlase.

Kad vācu kopā Nobela prēmijas laureātus, tad baiļojos tieši par pirmajiem saņēmējiem- vai to darbi būs, kāda būs izvēle, kāda pieejamība. Izrādās baigi traki nav- kas nav latviski, ir pieejams krieviski. Kas nav grāmatā, tas ir audiogrāmatā vai citā lasāmformā. Ir daži, kuri vēl veiksmīgi slēpjas, bet gan nonākot līdz viņiem, atradīšu arī kā viņus izlasīt.

Silī Pridoma gadījumā izvēle ir maza- it kā ir viņa dzejoļi kādā Nobela prēmijas izlases sējumā. Bet ir arī pieejama internetā izliktā viņa dzejoļu izlase, kuru, cik noprotu, lasa visi, kuri vēlas kaut ko izlasīt no Pridoma.
Lai arī izlase ir plāna, tās lasīšanu apgrūtina krievu vecā (?) druka. Jāpārlasa un jāmēģina saprast doma. Bet līdz galam tiku.

Secinājumi- parasti dzejoļi, kuri vairāk velk uz naivu romantisma pusi. Ilgas pēc mīlestības, dziļām jūtām un gaisīgiem mākoņiem. Nekas tāds, kas liktu apšaubīt krievu internetā valdošo uzskatu, ka pirmā Nobela prēmija literatūrā pienācās Tolstojam, bet Pridoms bija kaut kāds alternatīvs kompromiss vai protests. Būtu viņi redzējuši šī gada balsojumu, tad saprastu, ka baigi sašust nav vērts.

Pēc Pridoma izlases pabeigšanas ir skaidrs, ka latviešu lasītājam nespīd tikt pie katra nobelista grāmatas. Vai vismaz kāda apkopojuma. Nu nav viņi visi tik ļoti vērtīgi, lai turētu tos rokas stiepiena attālumā. Ja nu vienīgi ķeksīša pēc.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.