Mani vienmēr ir uzrunājušas degvielas cenas. Ne tas, ka tās ir augstas vai mazāk augstas, bet gan tas, ka tās ir daudzciparu. Tā teikt- patīkama pārmaiņa no parastos veikalos redzamajiem 1,56 vai 1,89Ls vai vēl kādiem tikpat parastiem cipariem.

Nelielai atkāpei piebildīšu- Latvijā nauda, tā vienkārši sakot, stiepjas no viena santīma līdz pieciem simtiem latu. It kā loģika saka, ka no santīma atlikumu neizdosi. Tātad- cena jānorāda ar precizitāti līdz vienam santīmam.
Saprotu, ka šis nosacījums nedarbojas vairumpircējiem, bet parasts degvielas lējējs DUSā jau īsti neskaitās vairumpircējs (vai tomēr skaitās?).

Labi, atgriežamies pie precīzā santīma un to, ko mēs redzam benzīntankā. Pareizi, tur cenas ir norādītas ar precizitāti līdz santīma desmitdaļai. It kā jau nekas slikts, bet….bet!

Ja nu es esmu sīkumains tips un ieleju bākā precīzi vienu litru degvielas, kura, kā norādīts gan uz lielā cenu tablo, gan degvielas sūkņa ir, pieņemsim, 0,969ls. Cik man izdos pie kases atlikumu, ja došu viena lata monētu? Apskaitīs sevi? Apskaitīs mani? Piedāvās vēl logu šķidrumu?

Labi, neliešu vienu litru, bet ieliešu, piemēram, 21,1 litru (atradu savā makā čeku ar šādiem cipariem).

Sanāk: 21,10 litrs x 0,969Ls=20,4459Ls
Īsti glīts cipars nesanāk, tāpēc uz čeka parādās 20,45Ls.

Tātad- noapaļojās 0,0041Ls par sliktu pircējam.

Nobeiguma jautājums- cik vajag pircējus, lai šāda apaļojuma rezultātā DUS nopelnītu, teiksim, 820Ls?