lasisana

Lai arī mēdzu lasīt grāmatas, es jaunizceptajā raidījumā Lielā lasīšana tā pamatīgi iedziļinājies neesmu.
Jā, ar pusotru aci skatījos pirmo raidījumu. Jā, savas mīļākās grāmatas iesniedzu. Jā, nedaudz sekoju notikumu gaitai.

Bet tas arī sākumā viss. Šur tur pavīdēja arī kādas atsauksmes (dažas neitrālākas, dažas negatīvākas). Pats ar gribēju kaut ko pateikt, bet nolēmu pagaidīt pirmā posma noslēgumu. Tā, lai kaislības norimst un varu pats noformulēt savu viedokli.
Ar to formulēšanu nez vai sanāks, jo lielu daļu sakāmā jau piemirsu. Bet tā droši vien bija mazsvarīgākā daļa.

Tagad būtu īsti vietā izteikties par pašu raidījumu, jeb kā tagad smalki dēvē- šovu. Var jau būt, ka man nav taisnība, bet, manuprāt, šis raidījums bija jāveido uz vietas, nevis ņemot gatavu piegrieztni no BBC. Tad to varētu pielāgot mūsu mentalitātei un pagriezt nedaudz (vai varbūt tomēr- daudz?) lasošāku. Un arī daudz saprotošāku mūsu publikai.

Tikai nepārprotiet- es neburkšķu, ka man nepatīk tas vai šis. Es tiešām priecājos, ka kādam radās šī doma par Lielo lasīšanu, ka kāds to uzsāka, kā kāds to vispār noveda līdz ekrānam. Un vadās vēl kādu brīdi. Par to prieks un paldies.
Es tikai vienīgi šaubos vai raidījuma (ok, ok- šova) forma ir tik veiksmīga, ka spēs līdz skatītājiem arī novest saturu? Bet par to jau pārliecināsimies laika gaitā. Vēl kāds gabaliņš ejams līdz tai svītras pavilkšanai rudenī.

Tikai es jūtu, ka man ar pirmo etapu šis raidījums būs noslēdzies. Jā, es vēl iemetīšu aci nākamajos raidījumos, bet tā aktīvāk es tam vairs nesekošu līdzi.

Kāpēc? Tāpēc, ka vairāk gaidīju kaut ko par pašu lasīšanu, grāmatu, rakstniekiem. Nevis tik lielu uzsvaru par balsojumu mīļākajai grāmatai. Tas balsojums vispār varēja būt tāds kā bezmaksas pielikums, kuru pieminētu raidījuma sākumā un beigās. Jo tas termins ”mīļākā grāmata” ir tik neskaidrs un nepieradināts, ka nav īsti tam ticība.
Piemēram, es skaidri zinu, ka manas piecas iesniegtās grāmatas netiks nākamajā kārtā.

Mazai atkāpei pateikšu savas grāmatas:

1. Nezinītis uz Mēness- Nikolajs Nosovs
2. Par mūsu sētas bērniem, indiāņiem un melno kaķi- Zenta Ērgle
3. Zazī un metro- Reimons Keno
4. Zaļā zeme- Andrejs Upīts
5. Pingvīnu sala- Anatols Franss

Man bija vienkārši izvēlēties- viena grāmata no senākas bērnības (Nezinītis), viena grāmata no mazāksenas bērnības (Mūsu sētas bērni), viena grāmata no pusmūža (Zazī), viena grāmata no latvieša (Zaļā zeme) un viena no pēdējām grāmatām, kas mani pamatīgāk iespaidoja (Pingvīnu sala).

Protams, bija padomā arī citas, bet sabijos, ka nepaņems balsošanas aparāts. Piemēram, dikti gribēju ielikt grāmatu J.Ezeriņš- Noveles, bet nospriedu, ka šādi apkopojumi, izlases un krājumu daļas tomēr var neaiziet. Tāpēc paliku pie augstākminētā piecinieka.
Precīzāk- četrinieka. Jo manu Zazī nepieņēma. Kāpēc nepieņēma, tā arī neviens nepaskaidroja. Jo pārējās grāmatas it kā aizgāja. Vismaz spriežu pēc tā, ka apmēram vienā laikā sarakstā parādījās visas manas grāmatas (izņemot Zazī).

Es par to nebēdāju, jo kā jau teicu- šaubos vai manām grāmatām ir izredzes nokļūt nākamajā kārtā. Tā kā šobrīd svarīgākais man bija- būt daļai no raidījuma. Es tāds biju.

Kāpēc nebūšu daļa no nākamajiem raidījumiem? Tāpēc, ka tur būs citas, ne manas, grāmatas. Tāpēc, ka beigās tāpat būs telefonbalsojums (tikai). Tāpēc, ka nemaz nejūtu azartu un aicinājumu cīnīties par grāmatām.

Bet var jau būt, ka tā nevēlēšanās piedalīties turpmāk, ir saistīta tikai un vienīgi ar to, ka es nesagaidīju no raidījuma to, ko gribēju sagaidīt. Lai gan, ja mani tagad nostādītu pie sienas un jautātu- ko gan tu gribēji/ gaidīji? Es varētu tikai stostoties murmināt- nūū… kaut ko par latviešu rakstniekiem…. par viņu radošo procesu…. par viņu iespējām pelnīt ar rakstīšanu…. par iespējām radīt Latvijā pasaules mēroga grāmatu…. kaut ko par cilvēku lasīšanas paradumiem… varbūt kaut ko par ērtāko/ pareizāko lasīšanas pozu… neveselīgu lasīšanu… grāmatplauktiem… grāmatu vākiem (cieti, mīksti, noformējums)…

Vispār jau ilgi varētu tā murmināt, bet droši vien nemaz nevajag- varbūt nākamajos raidījumos tas viss un vēl daudz kas cits būs atbildēts un parādīts. Bet varbūt, ka tam nemaz šis raidījums nav domāts.