Svētkos parasti vai nu pie tevis atbrauc vai arī tu pie kāda aizbrauc. Normāli svētki paiet, ja ciemiņi aizbrauc mājās paēduši un ar priecīgu prāt’. Mazāk normāli, ja ciemošanās reizē gadās kāds kāzuss.
Un tieši par šiem kāzusiem (precīzāk- par atbildību) es gribētu apvaicāt citu domas (vai pieredzi).

Proti, ja pie tevis brauc ciemiņi, kuriem ir maza atvase, bet tev pašam bērni jau ir saprātīgā vecumā. Vai šajā brīdī ir tev ir jāpārkārto māja un jāveic visādi drošības pasākumi vai arī tomēr jāpaļaujas uz to, ka katrs pats pieskatīs savu atvasi?

Ja man bērni ir izauguši un zinu, ka rakstāmgalda atvilktnē varu turēt gan šķēres, gan spalvas nazi, gan saspraudes, gan visādus citādus kancelejiskus sīkumus (kurus mazi bērni var norīt). Bet, piemēram, ciemošanās laikā kāds no ciemiņu resgaļiem veic revīziju manā rakstāmgaldā un sevi savaino ar tur atrastām šķērēm. Skaidrs, ka viesībām atmosfēra tiek pabojāta. Tikpat skaidrs, manuprāt, ir tas, ka savi bērni ir jāuzpasē pašiem vecākiem. Bet kā šādā mirklī ar atbildību? Zināja taču kas brauc ciemos.

Saimnieku nolaidība vai vecāku nevērība? Cik lielu daļu atbildības ir jāuzņemas saimniekiem un vai vispār ir jāuzņemas?

Ne reizi vien ir manīts, ka vecāki savām 2-3-4 gadīgām atvasēm uzmanību pievērš tikai tad, kad atskan skaļāks brēciens vai ir aizdomīgi ilgs klusums. Skaidrs, ka visu laiku kustīgam sīcim blakus nenostāvēsi, it sevišķi, ja esi atbraucis ciemos, kur ar visiem jāparunā, jāpaēd, jāpadzer….

Lai gan- nekad jau nezini vai saimnieki apakšējos plauktos neglabā esences pudeles vai kādu niknāku mazgāšanas līdzekli? Vai apakšējos plauktos nav kastīte ar pogām? Vai dators blakusistabā nav atstāts ieslēgts? Par pēdējo laikam jāuztraucas būtu vairāk saimniekiem pašiem, it īpaši, ja datorā ir kādi svarīgāki dati par bildēm no pagājušā kodiena.

Un te nu gribas jautāt par atbildību- vai saimniekiem ir jāņem vērā šāds mazo ciemiņu apstāklis vai tomēr nē? Un vai iespējamā kāzusa gadījumā ir jāuzņemas vaina? Vai vismaz daļa vainas?

P.S.
Šis ieraksts nav balstīts uz pieredzi. Vienkārši iedomājos tādu situāciju un gribēju uzzināt citu viedokli/pieredzi.