Iepriekšējā lauku sētas biotopa ierakstā priecājos par Latvijas Sarkanās grāmatas pārstāvi lielo tritonu. Īsi pirms Līgo svētkiem tiku pie jau otrā pārstāvja no Latvijas Sarkanās grāmatas- pļavā atradu smaržīgo naktsvijoli (Platanthera bifolia).

Iepriekš nekas vērtīgs šajā pļaviņas nostūrī nebija matīts- regulāri pļaujot pamazām tiku pie dažādām pļavu puķēm, kuras nomainīja gārsu un vārpatu, kuras, savukārt, tur bija jau nez cik ilgi pirms manas ienākšanas. Tāpēc arī īpaši nepētīju kur griežu trimmeri- pirms Jāņiem jānopļauj, lai tik līgotāji neaplīgo. Tā arī nejauši pamanīju, ka nopļautajām zālēm līdzi aizlido kaut kas aizdomīgs. Noliku trimmeri malā un nopētīju, kas gan tas aizdomīgais bija- kā tad, naktsvijole nopļauta.
Mierinājumam- turpat blakus palika vēl astoņas ziedošas naktsvijoles.

Tagad tik jāsaprot, kad to pleķīti drīkst pļaut? Ja pareizi sapratu sakasīto informāciju- naktsvijoles zied cikliski un varētu būt pļaujamas pēc tam, kad nobriedinājušas sēklas. Drošības labad jāatstāj līdz vēlākam rudenim. Un pavasarī jāskatās, kad un vai vispār sākt pļaut.