krejums1.JPG

Ja man jautātu kas ir krējums?, tad uz sitiena varētu atbildēt apmēram šādi- krējums ir piena treknā frakcija, kura tiek savākta (nokrejota) no piena. Tātad krējuma sastāvā varētu būt tikai piens. It kā loģiski. Tā kā mēs dzīvojam pievienoto sastāvdaļu laikmetā, tad gan jau pie krējuma ar piemet kādu gastrītvielu, lai smukāk izskatās un ilgāk stāv (krējums, protams).
Kādu brīdi uzturā lietoju ‘’Tukuma piens’’ ražoto krējumu ‘’Baltais’’, Grūti salīdzināt ar citiem krējumiem pēc garšas un smaržas, jo tīrā veidā krējums tiek reti izmantots, parasti jau pie mērcēm un zupām, kur to patiesumu un dabiskumu grūtāk sajust. It sevišķi, ja patiesais krējums ēsts ir sen sen atpakaļ. Augstākminētais krējums uzturā tika lietots līdz tam brīdim, kad jaukā dienā ievēroju, ka šim krējumam ir sastāvs. Pie tam dikti jocīgs. Jocīgi, ka krējums vispār ir jāuztaisa no sastāvdaļām, bet nu… . Ir jau tā, ka manas zināšanas krējuma zinātnē ir diezgan zemas, un krējuma bakalauri par šo manu izbrīnu smej vēderus turēdami. Bet man tomēr izbrīns ir. Bildē var redzēt dažas sastāvdaļas, ja tomēr nevar salasīt (kā nekā bildēts ar kabatas tālruni), tad varu uzrakstīt teksta veidā:
Skābais krējums 12%
Sastāvs: Pasterizēts krējums, augu tauki, stabilizatori (modificēta ciete, želatīns), pienskābā kultūra. Kaut kas jau vēl tur bija, bet ne jau sastāvdaļu daudzums, bet tieši tas, ka tas produkts vispār ir samaisīts no kaut kā kopā. Tas ir tāpat, kā veikalos pie sviesta var redzēt augu taukus (vai kaut kas līdzīgs), ļoti līdzīgos iepakojumos ar sviestu, kas ļauj viegli sajaukt un iegrābties nesviestā.
Ko gan es gribu ar visu šo pateikt? Laikam jau neko īpašu- rūpīgāk jāskatās ne tikai uz realizācijas datumiem (lielveikalu blēdība- noliekam veco maizīti priekšplānā un cilvēki pēcāk brīnās, ka maize jau 2 dienu laikā pēc nopirkšanas ir ar pelējuma papildelementiem), bet arī uz sastāvdaļām.
Un vispār, ražotāji- krējums ir krējums un sastāv no krējuma. Ja tur ir piemests vēl šis tas, tad novāciet no etiķetes vārdu ‘’krējums’’! Rakstiet ko citu, piemēram, krējumam līdzīgs, krējuma masa vai pseidokrējums.