Izrādās, ka rīt vairākās valstīs paredzēts atzīmēt svētkus par godu Visuma izpētei. Pirms 46 gadiem- 1961.gada 12.aprīlī, trešdienā 9:08 no Baikonuras ar kosmosa kuģi ”Vostok-1” tika dots starts cilvēka pirmajam lidojumam Visumā. Šis gods, būt pirmajam cilvēkam, kurš devās atklātā Visumā, tika dots 27gadus vecajam (jaunajam?) Jurijam Gagarinam.

Šis fakts ir ievērības cienīgs ne tikai bijušās PSRS teritorijā, kur no 1962.gada, par godu šim notikumam, visā Padomju Savienībā tika svinēta Kosmonautikas diena, bet visā pasaulē, jo tas bija liels cilvēces solis Visuma izpētes sākšanai. To pierāda arī ziņa, ka kopš 2001.gada starptautiski tiek svinēti svētki – Yuris night, ko šogad atzīmēs 32 valstīs ar 118 pasākumiem.

Mēģināju atrast šajā ballīšu listē ar Latvijas vārdu, bet nekā. Lietuva ir, Krievija ir, pat Nigērija ir, bet Latvijas nav. Kāpēc? Vai tad neviens bērnībā negribēja kļūt par kosmonautu, vai arī mums šie svētki vairāk asociējas kā ”padomisku svētku” atzīmēšana, kurus nav piedienīgi atzīmēt?

Ja jau liela daļa pasaules valstīs šos svētkus atzīmēs, tad jau varbūt mums arī vajadzētu piebiedroties šai valstu grupai? Šogad jau laikam Latvija neuzspēs, bet uz nākamo gadu gan vajadzētu kādam pasākumu rīkotājam padomāt par šādu iespēju- pievienoties starptautisku kosmisku svētku svinētāju pulkam, jo kā parāda skaitļi, tad šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, svinētāju skaits ir audzis, tātad -svinētāju netrūkst, jo svētku nekad nevar būt par daudz.