Piektdienas dienā var atļauties mazliet lietderīgāk pavadīt laiku nekā strādājot. Ja nu jums ikurāt nagi niez ko atrast un pierādīt, tad lūgtum- var droši pameklēt atbildi uz virsrakstā minēto jautājumu. Vai arī pamocīt draugus, radus, kolēģus. Gan jau kolektīvā ir pasaku speciālisti (paši lasījuši, bērniem priekšā lasījuši, utt).

Jautājums ir gaužām vienkāršs- Kāds ir Pelnrušķītes īstais vārds?

Īsi atgādināšu pasakas sākumu (pavisam konsolidēti):

Kādam vīram nomira sieva, atstājot viņu vienu ar mazo meitiņu. Pēc kāda laika vīrs apprecējās otrreiz. Jaunajai sievai jau bija divas meitas. Tad nu jaunā sieva ar savām meitām visādi nostrādināja vīra meitu, kurai nācās dzīvoties tikai pa virtuvi.
Tad nu viņa, visu laiku rušinoties pa pavardu bija nosmērējusies ar pelniem. Tā rezultātā jaunā sieva ar savām meitām viņu nosauca par Pelnrušķīti….

Neliela personiska atkāpe- atzīšos, ka es visu savu izklaidīgo dzīvi, biju pārliecināts, ka pasaku par Pelnrušķīti sarakstījuši brāļi Grimmi. Bet izrādās, ka tā ir tikai daļēja taisnība. Ja tā dziļāk ņem, tad tā, Šurika vārdiem, ir tautas folklora. Nāk jau aš no Senās Ēģiptes. Un pirmais, kurš to tā pa īstam piefiksēja ir Džambatista Bazile (Giambattista Basile).
Pēc tam viņa piefiksējumu piefiksēja Šarls Pero. Un vēl pēc tam brāļi Grimmi.
Katram no viņiem sanāca savs piefiksējums- ja Pero vairāk spieda uz krustmāti feju, tad brāļi piegāja tai lietai asiņaināk (lai iebāztu kāju kurpītē, grieza nost kāju pirkstus un papēžus, par sodu baloži knāba ārā acis…).
Jā, arī mūsu pašu Kārlis Skalbe uzrakstīja pasaku par Pelnrušķīti. Lasījis neesmu, bet dzirdēts, ka tur figurē indēšana ar kraukļa novārījumu.

Lai vai kā- variācijas par tēmu ‘’Pelnrušķīte’’ ir daudz un dikti.

Atgriežamies pie virsraksta jautājuma.
Pelnrušķīte kļuva par Pelnrušķīti tikai pēc ļaunās pamātes un viņas abu meitu nievājošās un cietsirdīgās izturēšanās. Ja tā vienkāršoti pieiet- Pelnrušķīte jau ir tikai iesauka. Pirms tam jau viņai bija kāds vārds.
Tikai… tikai nekur tas netiek minēts.

Šajā mirklī labi noder parakāšanās internetā. Un var redzēt, ka neba nu man vienīgajam šāds jautājums maisās pa galvu- angliski rakstošajos resursos šur tur var manīt, ka arī ir uzpeldējis šāds jautājums. Un interesantākais ir tas, ka ir arī atbildes. Vairākas. Par to patiesumu un pamatotību, lai strīdas viņi un viņu zinātnieki.

Varbūt jautājumam ir jābūt citādām- Vai vispār Pelnrušķītei bija vārds?