Vakar internetā, es teiktu- mazliet bikli, starp visām parastām ikdienas nebūšanām, iespraucās ziņa, ka portālā manabalss.lv tiek organizēta parakstu vākšana par to, lai mainītu līdzšinējo valsts himnu ”Dievs, svētī Latviju” uz citu- ”Saule, Pērkons, Daugava” ar Raiņa vārdiem un Mārtiņa Brauna mūziku.
Un tikpat bikli, jau daži desmiti bija parakstījušies, ka piekrīt (šorīt pamanīju, ka vēl daži desmiti pieplusoti).

Cepuri nost Mārtiņa Brauna priekšā- viņa mūzika uzrunā pamatīgi gan dziedot koriem Mežaparka estrādē, gan dzirdot kā to dara ”Sīpoli” Bet stāsts ir par ko citu- par to, kā dziesma ”Saule, Pērkons, Daugava” skanēs kā himna.

Nez, kurš mani dīdīja palasīt komentārus pie šim tematam veltītiem rakstiem, bet ārā nāca pērles (kā parasti).
Vienam nepatīkot, ka šī brīža himna ir gaudena. Citam netīkot Dieva vārdu piesaukt- redz, ateistam grūti esot saglabāt patriotismu, ja jāpiesauc Dievs himnas laikā. Citam liekas, ka citu valstu galvenās dziesmas ir pacilājošākas un visādi citādi labākas. Vēl citam ir vēl citi iemesli.

Sasummējot sanāk, ka jaunā dziesma būšot labāka. Visi tik dziedās ar sen nedzirdētu urrāpatriotismu, ka zeme rībēt rībēs un meži skanēt skanēs.

Var jau būt, ka es esmu pārāk konservatīvs un iesīkstējis prauls, bet man šī mirkļa iedomu bīdīšana tik būtiskā jautājumā, maigi sakot mulsina. Vai tiešām kādam liekas, ka līdzšinējo himnu nevar dziedāt ar urrāpatriotismu? Var! 2000.gadā pēc Latvijas un Krievijas hokeja mača neviena citas valsts himna nestāvēja klāt ”Dievs, svētī Latvija” skanējumam.

Ja kādam netīk šis piemērs, tad pameklējiet (internetā, savās atmiņās, savos mājas video utt) mūsu valsts himnu un paklausieties cik tā cēli skan. Ja nevarat atrast, tad … tad man jūsu ir žēl. Vienkārši jums neviena dziesma nebūs gana laba himnai.

Ja nu kāds neatlaidīgi tomēr paliek pie tā, ka himna ir jāmaina, tad, pamēģiniet nodziedāt ”Saule, Pērkons, Daugava”.
Nešaubos, ka septiņus ar pusi pantus visi var iekalt galvā. Tik kā būs ar to meldiņa turēšanu? Būs spēka un varēšanas? Bez muzikālā pavadījuma arī pietiks prasmes?

Droši vien prasmīgi cilvēki varētu samazināt šo dziesmu līdz diviem pantiem un meldiņu ar piegriezt, bet vai tā būs tā pati himna, ko parakstītāji vēlas redzēt un dzirdēt? Bet saīsināt vajadzēs. Citādi nez cik jauki izskatītos, ka, piemēram, pirms sporta spēlēm mūsu himnu rautu vaļā četras ar pusi minūtes.

Vēl tik neliela piebilde ateistiem- izlasiet ”Saule, Pērkons, Daugava” dziesmai vārdus. Un paklausieties ko jūsos mītošais ateists tagad saka.

Pirms nākt klajā ar šādu … (man te gribās teikt kā Ābramam no Skroderdienām Silmačos- viene bieze vārde), vajadzētu padomāt. Ja nesanāk, tad varbūt labāk nejaukt gaisu ar savas bezdarbības izurķēto ideju. Ne jau himnā ”Dievs, svētī Latviju” ir jāmeklē cēlonis.