attēls no substance.lv

Aizvadītās nedēļas nogalē kārtējo reizi pārsteidza Jūrmalas domes nesaimnieciskums. Lai gan, kuru es te gribu apmānīt- Jūrmalas dome pēdējā laikā vairs nespēj pārsteigt- tā vienkārši turpina savu pilsētiznīcības politiku. Izzāģēs 22ha pilsētas zaļās zonas, likvidē Asaru un Bulduru bibliotēkas, likvidēs kāpu aizsargjoslu, izzāģē Kauguros mežu, lai ierīkotu betonparkuUn tagad plāno nojaukt Majoru sporta halli.

Majoru sporta halli jeb kā savādāk to dēvē- Majoru ledushalli, ekspuatācijā nodeva tikai 2008.gadā. Un sākotnēji tā tika paredzēta tieši kā Majoru pamatskolas (skola 2011.gadā kļuva par vidusskolu) sporta laukums. Tik vēlāk laikam kāds izdomāja, ka var ierīkot tur arī ledus laukumu. Savulaik tur norisinājās arī vietēja mēroga hokeja mači un tika organizētas publiskas slidošanas reizes. Atceros, ka vienu brīdi bija pat diezgan noslogots grafiks un tā baigi vienkārši nebija tikt uz ledus. Bija pat brīvdabas kinoizrādes.

2006.gadā, kad sāka būvēt Majoru sporta halli, Jūrmalas dome paredzēja izmaksas apmēram 2 miljonus latu. Vēlāk tās pieauga līdz 2,5 miljoniem latu. Arī no valsts budžeta saņēma līdzekļus 2006.gadā (300000 latu) un 2007.gadā (170000 latu). Interesanti, vai uz šo nevarētu attiecināt valsts līdzekļu nelietderīgu izmantošanu?

Savas darbības pirmsākumos Majoru ledus halle saņēma labu strēķīti komplimentu- to slavēja Andrejs Ģelzis, Latvijas Arhitektu savienība izvirzīja prestižajai Mies van der Rohe balvai arhitektūrā, saņēma nomināciju Krievijas arhitektūras balvai 2009.gadā, atzinību Latvijas arhitektūras gada balvā 2007. Un vēl pati Jūrmalas dome 2007.gada beigās Majoru sporta halli apbalvoja kā “Gada ieguldījumu pilsētas sportā”. Tebe nu- ieguldījums uz nieka četrpadsmit gadiem…

Augstākminētie argumenti ir gana spēcīgi, lai nebūtu iemesla raukt degunus par nesmuku būvi, nekvalitatīvu projektu vai neatbilstību pilsētvidei. Bet Jūrmalas dome 15.septembra sēdē nāk klajā ar ekspertu saraukto degunu, ka labāk, pareizāk un lētāk ir šo būvi demontēt un izveidot… izveidot to pašu sporta laukumu. Lai arī šobrīd tur ir vairāk kā 3000m2 apjumtas teritorijas, ģērbtuves, tribīnes 200 skatītājiem, nožogota teritorija un viss pārējais, kas būtu nepieciešams skolas sporta laukumam. Tiesa, sporta laukuma segums gan būtu jāuzlabo. Bet nedomāju, ka tā dēļ būtu nepieciešams demontēt visu būvi.

Domes paziņojumā viscaur lasāmas rūpes par skolu un tās sporta laukumu, bet tā arī nav pateikts, kas līdz šim liedza šo halli pielāgot skolas vajadzībām. Vēl dome, pie potenciālajiem topošā Majoru sporta laukuma lietotājiem, pieskaita arī šajā ziņojumā minētās Jūrmalas Sporta skolu un Jūrmalas Futbola skolu. Te gan prasītos jautājums- kāpēc Jūrmalas Sporta skolai būtu nepieciešams braukt no Kauguriem uz Majoru sporta laukumu, ja Sporta skolai pašai blakus ir ārā laukums (tiesa, ļoti sliktā stāvoklī)? Un tāds pats jautājums par Futbola skolu, kura atrodas turpat netālu Kauguros un tai ir pieejami divi labi futbola laukumi (pie JVĢ un skolas Raiņa ielā).

Ir grūti saprast Jūrmalas domes loģiku- pie skolas ir būve, kuru ar nelielām izmaksām varētu pielāgot skolas vajadzībām un īsā laikā Majoru skola tiktu pie savas apjumtas sporta halles ar skatītāju sēdvietām (nešaubos, ka tas ir daudzu skolu sapnis). Tā vietā ir vēlme tērēt naudu nojaukšanai, projektam, būvniecībai… un uz vairākiem gadiem jau atkal liedzot skolēniem sporta nodarbības.

Un visam pa virsu vēl profesionāļu vidū atzinīgi vērtētās būves nojaukšana. Tāda sajūta, ka kādam ir vēlme būvniecības procesa vidū šos 3000m2 zemes Lielupes krastā ”izsvītrot” no pilsētas bilances …