Jau labu laiku mani urda doma uzrakstīt par to, ka torenti nebūt nav tas ļaunākais, kas piemeklējis internetu. Bet, zinot tēmas slidenumu, visu laiku atliku. Beidzot gan saņēmos vienai, stipri saīsinātai versijai.
Uzreiz gan jāpiebilst tiem, kuri nelasa tālāk par pirmo rindkopu vai neuztver garāku tekstu par 185 zīmēm- es nekādā gadījumā neatbalstu pirātismu un visādu citādu nelikumību.

Bet… bet ir viena betaina lieta- kā tauta runā, torentos ir sastopami ne tikai jaunākie kinodarbi (es šoreiz tikai par filmām), kas nule kā iznākuši uz ekrāniem, bet arī tādas pērles, kas jau gadus 20-30-40 un vēl vairāk gadus priecē kinoskatītāju sirdis. Tās šobrīd nerāda kinoteātros, bet lai cik neliktos dīvaini-ik pa laikam prasās noskatīties kaut ko pārbaudītu un labu.

Un vēl- tauta tāpat saka, ka nekur citur nav sastopams tāds lērums nekomerciālais kino, kuru mūszemes kinoteātros i nemaz nedomā rādīt. Ja nu vienīgi sabiedriskā televīzija, bet tāpat tur būs gūzma ar reklāmām un vēl ir jāsaskaņo savs brīvais laiks ar filmas demonstrēšanas laiku. Kur nu vēl visādi korejiešu, ķīniešu, serbu, kazahu, spāņu utt kino, kuri līdz mums neatnāk nekādā formātā. Bet arī viņiem ir labas un interesantas filmas.

Protams, kāds iebildīs, ka viss ir legāli baudāms- pērc rimčikā vai maksimkā dvd un skaties laimīgs. Bet, ko lai dara, ja nav ne mazākās vēlmes piekraut skapi ar diskiem? Videonoma? Bet vai tik šis biznesa modelis jau nav nomiris (atzīšos, ļoti sen neesmu ievērojis kādu disku nomu)?

Zinu, ka Lattelecom savā videonomā piedāvā kaut ko skatāmu, kas varētu būt laba alternatīva tam, kurš vēlas būt tīrs kā dimanta oliņa.

Tikai šim legālajam modelim ir viens būtisks trūkums- tas ierobežo. Ierobežo laikā ( gājiens uz videonomu, kura atrodas EllēPurvāRatā (EPR)), ierobežo izvēlē (skaties A, B vai C. Līdz Z vai Ž nesapņo), ierobežo pieejamībā (kur EPR var nopirkt/apmaksāt/verificēt visu to figņu, lai varētu skatīties?!).

Un tāpēc, pēc tautas vārdiem, ir tas, ka torentus visi mīl- tur viss ir vienkārši un tur ir kārtība. Viss tiekot pārbaudīts, salikts pa plauktiem un uzpasēts. Izdarīts tā, lai būtu maksimāli vienkārši. Un internetā cilvēkiem patīk, ja ir vienkārši- sameklē un noskaties.

Zinu un saprotu- tās visas ir sliņķa un skopuļa atrunas un attaisnojuma meklēšana savai nelietīgajai rīcībai. Ja labi grib, tad jau var pieņemt, pielāgoties, pieciest utt.

Es ceru, ka neesmu baisi saslavējis ļaunos pirātisma perēkļus internetā, tāpēc pāriešu pie otras daļas- ja nu ikurāt kādam baile likt savā datorā kādu programmu vai arī cietais disks ir maziņš un pilniņš, bet filmas prasās.

Tad var pāriet pie citu cilvēku sarūpētām lapām, kuras mīļuprāt ir gatavas iepazīstināt jūs ar šo to skatāmu. Tā vienkārši nospied un skaties. Kvalitāte dažreiz ir un dažreiz nav, bet galvenais jau taču ir iepazīties, lai vēlāk var pirkt vai skatīt to kinoteātrī.

Pieļauju domu, ka katram ir savs mīļākais kanāls, vai kanālu čupiņa, bet ja man jāpadalās, tad varu ieteikt (tiem, kuri dzird kirilicu) veikt savu iepazīšanās kūri ar filmām sekojošās vietnēs (nav klikšķināmi):

http://24kadra.com
http://www.ivi.ru
http://filmix.net
http://new-kino.net