DSC_0476

Nosaukums: Zvaigžņu putekļi
Autors: Nīls Geimens
Izdevniecība: AGB
Gads: 2007
LPP: 304

Stardust
Neil Gaiman
1999
Tulkojums latviešu valodā- Ieva Zālīte

Par grāmatu-
Tristans Torns apsolīja ciema visskaistākajai meitenei Viktorijai atnest nokritušo zvaigzni, jo tikai tā viņš varēja no Viktorijas izprasīties solījumu viņu precēt. Bet viņam jāatnes tā zvaigzne, kura nokrita tikko. Un tā nokrita aiz vārtiem pie kura ciema iedzīvotāji ir nolikuši sargus.

Trakums, pamanīju, ka joprojām neesmu atrakstījies par Geimena Zvaigžņu putekļiem. Kad iegādājos un lasīju grāmatu, tad bija doma, ka ātri izlasīšu, ātri padalīšos ar iespaidiem un vēl noskatīšos šīs grāmatas ekranizāciju. Rezultātā sanāca tikai ātri izlasīt. Pārējais kaut kā atlikās.

Geimens ir lasīts un viņa stils iet pie sirds. Tāpat bija ar šo grāmatu- skaista, jauka pasaka pieaugušajiem, kurā netrūka šīs paaudzes pasaules uztverei adresēti vēstījumi. Vismaz bērnu pasakām tādus gājienus neatminu. Laikam to varētu dēvēt par raksturīgiem Geimena daiļradei (pagaidām nejūtos tik labi iepazinis viņu, lai varētu to apgalvot). Te laikam vēl varētu piemetināt to, ka atmiņas par bērnības pasakām te ik pa laikam uzplaiksnī, bet tajā pat laikā arī kā ķircinoties parāda, ka tās ir atmiņas par citām pasakām, kur tie standarti tika vairāk vai mazāk ievēroti. Te šie principi strādā nedaudz savādāk. Un tas ir forši.

Tristans no Sienas (ciema nosaukums) devās pa vārtiem iekšā Brīnumzemē, kur viņu sagaida ne mazums visādu dīvainu lietu un tikpat dīvainu radību. Tai skaitā kaut kas ļauns un bīstams, kuram arī vajag to pašu nokritušo zvaigzni. Jā, un nokritusī zvaigzne Brīnumzemē nav nekāda piecstaru mantiņa, kuru var ielikt kabatā un aiznest kurp vien gribās. Nē, te nākas likt lietā veiksmi un neatlaidību. Un nelielu devu no Brīnumzemes iespējām.

Laikam vienīgais pie kā es varu un gribu piekasīties ir pats grāmatas noformējums. Precīzāk- burti. Var jau būt, ka tas ir kaut kas saistīts ar individuālu uztveri, bet man šie burti likās tādi paplāni un hmm- zili (?), ka lasīt bija nedaudz apgrūtinoši. Bet, ja tam tiek pāri (nākas), tad lasītājs tiek aplaimots ar labu, interesantu un mazliet arī jautru stāstu, kurā paliek brīva vieta arī jūsu fantāzijai.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.