Zoo

Nosaukums: Zoodārzs manā pagalmā
Autors: Ingmārs Līdaka
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2014
LPP: 400

Par grāmatu:
Autors grāmatā apraksta savus novērojumus un piedzīvojumus pētot zvērus, putnus un kukaiņus savās dzimtajās mājās.

Saite uz izdevēja mājaslapu- grāmata: Ingmārs Līdaka- Zoodārzs manā pagalmā.

Ilgi prātoju pie kādas kategorijas es šo grāmatu pieskaitītu. Beigās tā arī neizdomāju, jo grāmatā ir gan nedaudz biogrāfija, nedaudz pētniecības, nedaudz uzziņas, nedaudz varbūt vēl kāds punkts.
Bet ko nevar nepamanīt- tajā ir ļoti daudz mīlestības pret dabu un visu dzīvo sev un mums ) apkārt. Un tas pamatīgi pievelk. Vismaz vajadzētu pievilkt visus tos, kuri bērnībā (arī jaunībā un vecumā) ir paši mēģinājuši šo to aktīvi vērot vai darīt.
Gan jau lielais vairums ir mēģinājis dīķī ar koku pabakstīt varžu kurkuļu recekli vai saskatīt cik liels un liks ir knābis tam plēsīgajam putnam. Nu, vismaz mārīti izstieptā rokā turējis un skaitījis pantiņu par mājiņas degšanu.

Tā kā esmu mēģinājis darīt ne tikai šādas lietas, bet arī daudz trakākas, tad ar lielu interesi iegrimu grāmatā, lai redzētu kā klājies tam, kurš ar šo lietu nodarbojas daudz nopietnāk.

Grāmatā ”Zoodārzs manā pagalmā” ir ļoti daudz dažādu stāstu, nodaļu, padomu. Nav vērts pat uzskaitīt dažus, jo faktiski viss, kas mums ir apkārt, ir arī šajā grāmatā. Sākot no ērcēm cirkšņos līdz lāču gūstīšanai pie Igaunijas robežas. Un visus stāstus caurvij autora paša pieredze, novērojumi un neliela humora dzirksts. Atzīšos, pēdējo gribēju vairāk. Vismaz prasījās, jo visu laiku liekas (laikam Darela kaitīgā ietekme), ka dzīvā daba visus pētniekus mīl nest cauri.
Vienīgi- ne viss notikās ”Skaru” pagalmā. Lai gan, ja tā filozofiski paskatās, tad pagalms jau nav tikai kupicas un notikumi vairāk vai mazāk sākas (vai beidzas) ”Skaru” pagalmā.
Grāmata ir ļoti bagātīgi ilustrēta- gandrīz katrā lappusē ir pa attēlam. Nav gluži kataloga kvalitātē, bet pietiekami ilustratīvi un informējoši. Ar parakstu. Līdz ar to rodas tāda personiskāka sajūta- it kā tu lasītu kāda cita personīgo ja ne gluži dienasgrāmatu, tad kaut ko stipri līdzīgu.

Sākumā bija mazliet grūtāk pierast pie autora valodas, jo likās, ka kaut kas netiek pateikts līdz galam un biežās iekavas ar mazliet nosita ritmu, bet tiklīdz pieņēmu, tā sākuma stīvums pazuda.

Noteikti varu ieteikt izlasīt gan jauniem, gan ne tik jauniem lasītājiem. Jo grāmata abiem lasīsies vienlīdz interesanti- mums apkārt ir pietiekami daudz nezināmā, nepamanītā un kļūdainu priekšstatu dēļ radušos mītu, ka šos baltos caurumus vajag izkrāsot. ”Zoodārzs manā pagalmā ” to palīdzēs izdarīt.

P.S.

Man pēc grāmatas izlasīšanas prasās uzmeistarot putnu būrīšus. Daudz.

[xrr rating=9/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.