Nosaukums: Ziedi zaudētājiem!
Autors: Pēters Brūveris
Izdevniecība: Atēna
Gads: 1999
LPP: 96

Par grāmatu-
Pētera Brūvera dzejoļu krājums, kurā apkopota laika posmā no 1992.gada līdz 1993.gadam tapusī dzeja un atdzeja.

Cik gan gadus man šī grāmata nostāvēja plauktā un tik vien pie kārtošanas tika pacelta, aplūkota un no putekļiem nopūsta. Tik cik pārcilāta rokās, tika arī tika pārcilāta domās par tās atdošanu kādā nebūt grāmatu maiņas punktā. Gluži vienkārša iemesla dēļ- nelikās, ka es to jelkad lasīšu un plauktā vajag atbrīvot jaunpienācējiem. Šogad nolēmu grāmatai dot iespēju un apņēmos līdz Ķīpsalas grāmatu izstādei izlasīt šo plāno dzejas krājumu. Tā, lai pirms došanas prom, varētu sev teikt, ka devu prom tikai tāpēc, ka izlasīju un nepatika, ne tāpēc, ka nelasīju un nelasīšu.

Jau ar dažiem dzejoļiem sapratu, ka te nekāda prom došana nebūs- esmu atradis vēl vienu dzejdari, kura veikums ļoti tver pie sirds. Nu tā, ka būs vien jāmeklē citi viņa dzejoļi, grāmatas, atdzejas un kas tik vēl ne. Vismaz, lai saprastu- vai ”Ziedi zaudētājiem!” viena ir tik laba vai arī pārējās viņa veidotās rindiņas ar būs tikpat labas (vai pat labākas)?

Te es saņēmu pilnu emociju gammu- lasīju un bija jautri, skumji, apbrīni, aizdomājoši, nesaprotami un ļoti skaidri uzrunājoši. Dažbrīd ieskanējās kaut kas no Veidenbauma- tāda kā drūma bezbēdība. Vēl bija dzejoļi ar drūmāku nokrāsu, bet laikam jau tāpēc arī krājumam šāds nosaukums- aiz uzvarētājiem vienmēr ir tie, kuri zaudēja, viņiem ar ko vajag.

Liela daļa no dzejoļiem bija ar to sajūtu, ka rakstīti man. Protams, ne tieši man, bet man saprotami. Atdzeja ar bija tik iederīga, ka reti kad pamanīju, ka autors te tomēr cits- varēja mierīgi lasīt kā vienu veselumu.

Īpaši aizķēra dzejolis (skat.zemāk), kuru pamanīju nedaudz savādāk izkārtotu un te nu ņēmos lasīt dažādi- stabiņos, pamīšus, rindiņās un vēl jaukti. Skanēja labi visādi.

Ko te vēl piebilst- ja grāmata ir blakus, tad laikam ir jāizlasa. Citādi būtu palaidis garām Brūvera daiļradi un līdz ar to arī vēl vienu savu dzejnieku.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.

View this post on Instagram

Un kā tu lasi šo dzejoli? #lasuZiediZaudetajiem

A post shared by Uldis (@baltaisruncis) on