Nosaukums: Visuma pasakas un mīklas
Autors: Aija Britāla
Izdevniecība: Pētergailis
Gads: 2009
Lappuses: 39

Par grāmatu-

Vienreizēja iespēja gan lieliem, gan maziem doties lielā ceļojumā pa Visuma plašajām ārēm- satikt interesantas planētas, pavērties melnajā caurumā, novērot asteroīdus un pavērties pāri Visuma malai. Ceļojums, kas palīdzēs uz Visumu raudzīties ne tikai kā uz neatminamu mīklu, bet drīzāk kā uz jauku pasaku.

Var jau būt, ka grāmatas pamata mērķauditorija ir sākumskolas vecuma bērni, bet es droši ieteiktu nebaidīties no tās ne lielākiem bērniem, ne arī pieaugušajiem. Grāmatas vienkāršā un rotaļīgā valoda var uzrunāt kā jaunu tā arī vecu.

”Visuma pasakas un mīklas” pamatā sastāv no skaitļiem- lielāki vai mazāki cipari grāmatā figurē gandrīz vai katrā lapaspusē un tie nav tikai sausi fakti, kuri atspoguļoti tabulā. Apraksts ir tik labs, lai maziem bērniem nebūtu neziņā jārausta pleci, kad izlasot par to, ka gaisma no Andromedas miglāja nāk līdz mums 2 miljonus gadu, viņam ne tas cipars ko izteiktu, ne arī saprastu tā teikuma nozīmi, bet tālākie piemēri uzbur skaidru un saprotamu ainiņu.

Arī nedaudz vecākiem lasītājiem, kuriem ainiņu buršana īsti nebūtu vajadzīga, noteikti varētu uzzināt daudz ko jaunu vai arī atsvaidzināt atmiņā jau piemirstus faktus. Vai visi zina, ka Saules gaisma līdz mums atnāk 8 minūšu laikā? Un cik tonnu ūdeņraža katru sekundi uz Saules tiek pārvērsti par hēliju? Varbūt zināt cik vilcienu vagonus vajadzētu, lai pārvadātu vienu ēdamkaroti neitronu zvaigznes vielu? Jautājumi ir dažādi un sniegtās atbildes uz tiem ir gana interesantas.

Žēl tikai, ka grāmata ir padevusies tik plāna kā burtnīca, jo Visumam pietiktu mīklas un pasakas vēl vismaz pāris šādu grāmatu biezumam. Prasījās arī kāds izvērstāks ievads, kur vairāk būtu bildes par Saules sistēmu, par katru planētu. Arī zvaigznājiem varēja veltīt kādu rindiņu, ja jau uz grāmatas otrā un trešā vāka ir attēlotas ziemeļu un dienvidu puslodes ar visiem 88 zvaigznājiem. Ja pieņem, ka šī grāmata kādam no mazajiem lasītājiem varētu būt pati pirmā grāmata par astronomiju, tad ievada daļai vajadzēja būt pamatīgākai.

Katrā ziņā, ja ir vēlēšanās saprotamā valodā parādīt savai atvasei nelielu daļu no Visuma mīklu atminējumiem, kā arī pašam uzzināt kādu jaunu faktu, tad grāmata ir pašā laikā. Ja grāmatas mazo lappušu skaitu pārvērš par efektu, tad sanāk ļoti laba viena vakara lasāmviela kopā ar bērniem. Un kas var būt labāks par kopīgi pavadītu laiku ar bērniem, pie tam kopīgi uzzinot daudz interesanta par Visuma plašajām ārēm.

Šīs, kā arī citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.