Nosaukums: Viss, ko es neatceros.
Autors: Jūnass Hasens Khemiri
Izdevniecība: Jānis Roze
Gads: 2017
LPP: 268

Jonas Hassen Khemiri – Allt jag inte minns., 2015.
Tulkojums latviešu valodā- Jolanta Pētersone

Par grāmatu-
Samuela dzīve apraujas autoavārijā un kāds rakstnieks nolemj pievērsties Samuela personības pētīšanā un grāmatas sastādīšanā. Te viņam noderētu Samuela laikabiedru atmiņas, bet katram no viņiem ir cits skats un citas atmiņas. Dažas pat pretrunīgas. Ir pārāk sarežģīti saprast, kuras ir īstās un vai tādas mēdz būt, tāpēc rakstnieks pieraksta tās visas.

Internetā par šo grāmatu figurēja labas atsauksmes un ja vēl tik vasarīgi krāšņs vāciņš, tad jau veseli divi iemesli, lai grāmatu izlasītu.

Kas tad īsti bija Samuels? Un kāds bija Samuels? Šķiet šie divi jautājumi uzjundīja kādam rakstniekam vēlmi gan izzināt vienu personu, gan uzrakstīt par viņu grāmatu. Kas bija šī persona un kāpēc par viņu ir vērts rakstīt grāmatu, tad nu rakstniekam ir jāsameklē Samuela laikabiedru atmiņās un stāstos.
Bet atmiņas ir tik dažādas, brīžiem pat pretrunīgas. Skaidrs, ka katram, kurš pazina Samuelu, ir savas domas un savs redzējums par viņu. Ne visi grib atklāt kādas detaļas, ne visi saprot šo ideju- rakstīt par viņu grāmatu. Un ne visi to atbalsta. Bet pamazām- pa mazam gabaliņam, rakstniekam izdodas salikt stāstu par Samuelu. Parastu jaunieti, kurš vienkārši dzīvoja blakus saviem vienaudžiem un mēģināja darīt labu.

Grāmata ir neparasta ne tikai ar savu ideju- pastāstīt par vienkāršo puisi vārdā Samuels, bet arī ar pasniegšanas veidu- viss notiek īsākās un pavisam īsās piezīmēs, ko rakstnieks no stāsta ir piefiksējis ar kādu sarunājoties vai saņemot no kāda vēstuli.
Un te ļoti bieži (īpaši jau sākumā) bija jāiespringst- kurš tad galu galā šo teica? Uz beigām jau kaut kā iepazinu visus varoņus un varēju uzreiz atšifrēt ”runātāju”.

Un runātāji te bija dažādi- gan miesassarga uzbūves Samuela istabas biedrs, gan migrācijas pārvaldē strādājošā Samuela draudzene, gan nerealizējusies māksliniece, gan atmiņu zaudējoša vecmāmiņa, gan pāris hipsteru un puslegālu bēgļu. Un visiem viņiem bija savs stāsts par Samuelu.

Man gan palika neatbildēts jautājums- kāpēc gan rakstnieks izvēlējās tieši Samuelu? Lai vai kāda būtu atbilde (ja vispār ir), nenoliedzami viņam izdevās radīt interesantu stāstu. Un interesantums vairāk slēpās pasniegšanas veidā, kas bija kā izmeklētāja grūts ceļš liekot kopā dažādus atrastos puzles gabaliņus. No malas nepateiktu, ka vienkāršs stāsts par vienkāršu cilvēku var aizraut, bet tā kā tas nav pirmo reizi (atceramies Stouneru), tad laikam būtu pie tā jāpierod.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.