Nosaukums: Viņpus dziļā meža. Malaszemes hronikas.
Autors: Pols Stjuarts, Kriss Ridels.
Izdevējs: Zvaigzne
Gads: 2003
LPP: 254

Paul Stewart & Chris Riddell – Beyond the Deepwoods. The Edge Chronicles., 1998.
Tulkojums latviešu valodā- Raimonds Auškāps

Par grāmatu
Malaszeme ir noslēpumaina vieta, kura slejas pār tukšumu un, kuru ik pa laikam pārālc spēcīgas vētras. Bet tās nav bīstamākais šajā pasaulē- Dziļais mežs sevī slēpj briesmas teju ik uz soļa. Tāpēc meža troļļi nekad nenoiet no takas. Tā viņi ir mācīti un tā viņi māca savus bērnus. Arī Zarēnam tas tika teikts simtiem reižu, bet… bet Zarēns nogāja no takas. Un viņa uzsāktais ceļojums pārvērtās par šausmu un nāves briesmu pilnu piedzīvojumu.

Meklēju kādu grāmatu, kuru vakaros palasīt bērnam un nejauši trāpījos uz Malaszemes hronikas grāmatām. Vāki un atsauksmes solīja interesantu lasīšanu ne tikai bērnam, bet arī man. Tāpēc devos uz bibliotēku pakaļ pirmajai grāmatai ‘’Viņpus Dziļā meža’’. Lai arī savulaik tā tika izdota pirmā, pēc hronoloģijas tā jau skaitās septītā. Tik te atkal bēda- kārtējais stāsts par mūsu izdevniecību nespēju (nevēlēšanos, neprasmi, nebiznesīgumu, ne[savs variants]) novest sēriju līdz galam. Un pēcāk gauži stāsta, ka latviski neviens nelasot. Kur nu lasīsi, ja no visa plašā klāsta (kopā ir astoņpadsmit grāmatu) latviski izdotas tik četras grāmatas… Pat hronikas otra triloģija nav pabeigta… Un kā te nepiesauksi Gregu ar padsmit turpinājumiem! Lai gan, manuprāt, Malaszemes hronikas grāmatas ir krietnu tiesu pārākas.

Un šo pārākumu var redzēt teju katrā lappusē- interesanti un aizraujoši piedzīvojumi, interesanti tēli un ļoti labi attēlota vide. Arī draudzība, drosme, vīrišķība un citas slavējamas īpašības tiek godā celtas. Un, protams, izcilie zīmējumi- to ir daudz un ļoti, ļoti glīti. Bērnam (un pieaugušajam ar) šī grāmata ir tīrasiņu lasīšanas bauda. Atceros no savas bērnības- vislabākās grāmatas bija tās, kurās bija ilustrācijas. Jo vairāk ilustrāciju, jo labāka grāmata. Ja man bērnībā būtu šī grāmata, tad tā noteikti tiktu pieskaitīta pie mīļākajām, labākajām un interesantākajām.

Zarēns ir meža trollis. Vismaz viņš aug meža troļļu ģimenē un dara meža troļļu darbus- gādā malku, gatavo kokus gaisa pirātiem un galvenais- nekad nenoiet no takas. Jo mežā tevi var apēst jebkurš, pat koks vai liānas. Nemaz nerunājot par vilkiem vai pat briesmīgāko no briesmīgākajiem- drūmglūni. Bet kādu dienu Zarēnam ir jādodas prom no mājām. Un, lai kā viņš cenās, viņš tomēr nogāja no takas. Un… un nokļuva asinsozola rīklē, izglāba slakteri, gandrīz gāja bojā no miroņgalvādas, iekrita goblinu pazemē, nonāca neganto alu dūkņu gūstā, knapi izbēga no vigvigiem, teju noslīka purvā, kad bija izglābies no puvumsūča… Un vēl tie gaisa pirāti…

Lai arī viss izklausās šausmīgi un briesmīgi, grāmata ir ļoti jauks ceļojums, kuru krāšņāku dara grāmatas ilustrācijas. Žetons arī tulkotājam gan par vietvārdu, gan par tēlu latviskojumiem. Ļoti trāpīgi! Noteikti ar meitu lasīsim arī pārējās Malaszemes hronikas grāmatas un naivi cerēsim, ka kādreiz kāds turpinās darbu pie visas sērijas izdošanas latviski. Mūsu mazie (un lielie) lasītāji to būtu pelnījuši.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.