Nosaukums: Vēja ēna
Autors: Karloss Ruiss Safons
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2010
Lappuses: 528

Par grāmatu-
Kādā agrā rītā, desmitgadīgais Daniels Sempere, tiek aizvests uz kādu noslēpumainu vietu Barselonas vecpilsētā- Aizmirsto Grāmatu Kapsētu. Tur Danielam ir jāizvēlas grāmata, par kuru viņš rūpēsies. Tā Daniela rokās nonāk Huliana Karaksa grāmata ”Vēja ēna”, kuru izlasot viņš vēlas ne tikai izlasīt citus Karaksa darbus, bet arī uzzināt ko vairāk par pašu autoru, nemaz nenojaušot, ka šī vēlme ne tikai sekos viņam vairākus gadus, bet arī būtiski ietekmes viņa un viņa apkārtējo dzīves.


Vai jums ir bijis tā, ka no pašām pirmajām grāmatas lapaspusēm jūs jūtat- Ir! Šis ir labais!? Lasot ”Vēja ēna” man tā bija.
Neatceros, kad un vai tā bija iepriekš, bet šis romāns aizrāva pēc pilnas programmas. Ja drīkst vienpersoniski izlemt par gada labākās grāmatas titula piešķiršanu, tad es ilgi nedomājot to piešķirtu šim Safona darbam
”Vēja ēna”.

Es burtiski biju tā laika Barselonā un varēju pilnībā izbaudīt miglainos un lietainos Spānijas rītus un izjust katra varoņa dzīvi, kas nebūt nebija viegla un vienkārša. Kā nekā katram no viņiem līdzi vilkās kāds pagātnes atsvars, kurš tā vien liek atkal un atkal atgriezties pagātnē un mēģināt saprast, kā viņa dzīvi ietekmēja klusais zēns Hulians Karakss un viņa romāni ar nožēlojami maz pārdoto eksemplāru skaitu, kurus šobrīd kāds cenšas iznīcināt.

Daniels, romāna laikā, ir paspējis izaugt no maza, desmitgadīga puišeļa līdz jauneklim, kuram katrs jauns pavediens par noslēpumaino Karaksu ir kā neliels dzīves piepildījums un viņa rūpes par grāmatu, kas sākās Aizmirsto Grāmatu Kapsētā, turpinās visus šos gadus. Jo, ja nebūs Daniels, tad grāmata tā arī paliks kapsētā un izzudīs no ļaužu atmiņām.

Lai arī romāns ir nedaudz mistēriski drūms, to tēli ir apbrīnojami krāšņi, izceldamies uz Barselonas pelēcīgi iekrāsotā fona un pamatīgi iesēžas atmiņā.
Gandrīz katram no varoņiem dzīve piespēlē kādu dubļaināku taku, bet tajā pat laikā viņi saglabā savus sapņus un neaizmirst arī šajā drūmumā saskatīt kādu devu jautrības. Ko vērti vien ir Daniela jauniegūtā drauga Fermina filosofiski asprātīgie citāti. Tāpat arī dona Gustavo dzīves sarežģītās prātulas. Paša Daniela apsēstība ar Karaksa darbiem, kas dažbrīd viņu nostādīja pārlieku tuvu aizkapa dzīvei. Varoņu sarežģītās dzīves un tikpat sarežģītās mīlestības, grāmatu padara neparasti aizraujošu ar pamatīgu devu līdzjušanu un ieinteresētību.

Gribās ticēt, ka savu daļu tur saņems gan romantiķi, gan ciniķi, gan detektīvi, gan arī parasti lasītāji, kuri vēlas baudīt patiešām labu lasāmvielu. Un ”Vēja ēna” tāda ir.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.