Nosaukums: Vecais pilskungs
Autors: Augusts Deglavs
Izdevējs: Zemnieka domas
Gads: 1929
LPP: 144

Par grāmatu-
Vecais pilskungs iedvesa bailes visiem apkārtnes ļaudīm, jo viņš valdīja bargi- aktīvi sodīja nepaklausīgos un slinkos zemniekus. Arī tos, kuri negrieza viņam ceļu. Šajos darbos viņam aktīvi palīdzēja vagars. Indriķis nejauši kļuva par vagara ienaidnieku. Tad nu vagars aktīvi rīkojās, lai arī Vecais pilskungs ienīstu Indriķi.

Augusta Deglava jaunības dienu darbs, kas savu pirmpublicējumu piedzīvoja 1890.gada Baltijas Vēstnesī. Kā grāmatas priekšvārdā vēsta autors — darbs visiem esot paticis. Tāpēc izdeva grāmatā. Pat iestudēja teātrī. Tiesa, tikai vienu reizi, jo Rīgas Latviešu biedrības vadībai nepatika un līdz ar to darbs savas skatuves gaitas beidza. Toties iznāca atkārtoti 1911. Un vēl arī 1929.gadā. Pēdējo izdevumu tad nu es arī lasīju.

Kādā Kurzemes apriņķī bija bargs kungs, kuru vecie ļaudis vēl ilgi pieminēja kā ātras dabas un bargu lēmumu pieņēmēju. Nepatika, ka viņam negrieza ceļu. Nepatika, ka krogos trumpo. Nepatika viņam daudz kas. Tad nu daudzi dabūja izjust uz savas ādas. Un bija arī vagars, kur visādi centās kungam izdabāt un citus pazemot. Tā vagars uzēdās uz Indriķi un visādi centās viņam dzīvi bojāt. Pat izdevās viņam Indriķi aizsūtīt krievos. Arī vagara brālis bija centīgs citu dzīves postītājs- viņš bija iecerējis tikt Sproģu mājās par saimnieku.

Bet beigās visi saņēma pēc nopelniem.

Izklausās pēc pasakas? Nu, tā apmēram arī lasījās — bargs kungs un labie muižas zemnieciņi, kuri cieta un nesa savu likteni, paļaudamies uz dieviņu. Bet beigās viss bija labi un visiem tika pēc nopelniem. Un kungs bija bargs, bet beigās tomēr labs. Tāda naiva pasaka par klaušu laikiem, kur morāle laikam nav jāmeklē. Jo visiem viss bija labi un arī kungs beigās ir labs.

Pat nezinu, ko no šī darba var paņemt lasītājs. Vēsturisko dzīvi? Nez vai. Ka vajag būt rāmam un pieņemt likteni? Ar nez vai derēs. Valoda? Nu, te mazliet bija no kā izvēlēties. Pārējais gan bija tāds visai viduvējs stāstiņš, kurš labi ierakstās to laiku modes tendencē rakstīt par grūto un sūro kalpu tautas likteni un verdzības gadiem. Man gan mazliet bail šo lozungu cilāt, jo pašam nav sanācis iepazīties vai tā tiesa vai kāda vēsturiska leģenda. Sliktākā gadījumā varēs pierakstīt leģendai.

Lasīt var, bet tik kā vieglu literāru piedevu.

Grāmatas vērtējums: 6/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.