tumsapuse2

Nosaukums: Tumšā puse
Autors: Sallija Grīna
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2014
LPP: 382

Par grāmatu
Neitans ir neparasts zēns un viņš dzīvo neparastā pasaulē. Lai gan nē, dzīvo viņš parastā pasaulē, bet neparasts ir tas, ka viņš ir burvis. Burvis, kura tēvs ir meklētākais un bīstamākais melnasiņu burvis. Un baltasiņu burvji Neitanu gan soda par to, gan izmanto medījot viņa tēvu.

Saite uz izdevēja mājaslapu- grāmata: Sallija Grīna- Tumšā puse.

Pāris dienas atpakaļ iepazinos ar pirmajām divām grāmatas nodaļām un tās mani ieintriģēja turpināt lasīt par Neitana piedzīvojumiem. Tagad, kad esmu izlasījis triloģijas ”Tumšā puse” pirmo grāmatu, man nedaudz pašam gribās sadalīties divās daļās – gaišā un tumšā, – viena daļa saka, ka grāmata patika. Pat ļoti. Otra saka, ka pietrūka dažas mazas, bet būtiskas sastāvdaļas.

Gaišā daļa burtiski aprija katru nākamo lappusi un pēc izlasīšanas nepacietībā urd, jo grib zināt, kas notiksies tālāk. Jo jautājumu un aizsāktu sižetu līniju ir ļoti daudz. Un visas sola, ka tās var būt ļoti aizraujošas.

Tumšā daļa nedaudz burkšķ, ka pietrūka burvju stāstam dinamiskuma un galvenā varoņa raksturojums. Jā, it kā sākumā bija nelielas skicītes, bet atzīšos- man Neitans bija un palika tumša bilde. Es varēju vizualizēt visus tēlus. Gan Rozi, Gabrielu, medniekus, Sīliju…. Bet nekādīgi nespēju uzzīmēt Neitanu. Arī pieņemt to, ka viņš bija pārāk spurains un dažbrīd pārāk histērisks pusaudzis.

Un vēl pietrūka tā pati burvju pasaule ar abrakadabra un burvju nūjiņām. Labi, nūjiņas varēja nebūt, bet kaut kādi specefekti prasījās. Savādāk griezumi telpā ir, bet tajā pat laikā mednieki ir pārāk primitīvi ekipēti.

Vispār jau grāmatas autore lasītājam likusi priekšā grūtu uzdevumu, jo īsti nav skaidrs par ko fanot- it kā baltasiņu burvji (baltie it kā parasti tiek asociēti ar labajiem) ir nežēlīgi despoti ar tirānisku režīmu, bet Neitans ir pieskaitīts pie melnajiem (melnie, tumšie, ļaunie…), kuri turpretī ir apspiestie un vajātie. Bet tajā pat laikā slepkavas un siržu ēdāji.

Izklausās pēc haosa, kas pamatīgi jauc gaisu, bet ar lasīšanas maņu ir jūtama kāda noteikta kārtība, kura mazpamazām visu liek pa plauktiņiem un uztur interesi no vāka līdz vākam. Tikai pagaidām vēl nav skaidrs, kurš ir kurā pusē un kurai pusei pieslieties.

Un ko gan vēl vairāk lasītājam vajag, kā labi sagatavotu intrigu nākamajām grāmatām. Ieslēdzam gaidīšanas režīmu.

P.S.
Vēl novērojums- varbūt es neesmu tam visam pievērsis īpašu uzmanību, bet iepriekš nebiju pamanījis geju tēmu jauniešu romānos.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.