Nosaukums: Trīs vīri laivā
Autors: Džeroms K.Džeroms
Izdevniecība: Jumava
Gads: 1991
Lappuses: 155

Par grāmatu-
Trīs vīri nolemj atpūsties kā īsteniem džentelmeņiem-dabas mīļotājiem piederas- ar laivu pa upi. Protams, laivā tiek līdzi ņemts viss nepieciešamākais, tai skaitā suns.


Ar kautrīgi nodurtām acīm atzīšos, ka līdz šim nebiju šo grāmatu lasījis. Arī filmu, kas uzņemta pēc grāmatas, joprojām neesmu redzējis. Vienkārši tā sanāca. Līdz brīdim, kad nolēmu izlabot šo caurumu manā lasāmbiogrāfijā. Un pie reizes saprast, kas tad tur tāds ir, ka tā tik daudz reizes tiek pieminēta un citēta dažādās sarunās, jokos un raidījumos.

Jau labojot šo lasāmbiogrāfijas caurumu, starta posmā es sapratu, ka man priekšā ir tālajā deviņpadsmitajā gadsimtā radies šedevrs, kurš varētu sasmīdināt jebkuru. It īpaši lauvu braucienu mīļotājus, kuriem galvenais ir laba kompānija nevis profesionāla pieeja ekipējumam un laika kontrolei. Lai gan arī pēdējiem varētu būt gan interesanti, gan pamācoši.

Tāpat es domāju, kā šī ir viena no tām grāmatām, kuru var lasīt bez vecuma ierobežojuma. Un, kas galvenais- būtu ļoti noderīga (plāna un dikti jautra) arī skolniekiem, ja jālasa kaut kas ne pārāk obligātajā literatūrā. Un noderēs ne tikai vidusskolniekiem.

... tīra sirdsapziņa arī dod laimes un apmierinājuma izjūtu, bet pilns vēders nemaz neiedarbojas sliktāk, un to var lētāk un vieglāk piepildīt.

Autora spēja pasniegt visas, pat vienkāršas lietas tik jautrā manierē, ir vienkārši apbrīnojama. Tā vien liekas, ka es laivojot pa upēm esmu šādus tipus un šādus momentus manījis. Vismaz daļēji.

Vai jums ir gadījies aizmirst konservu attaisāmo laivu braucienā? Un kā veicās ar atvēršanu? Grāmatas varoņiem, protams, aizmirsās….

Mēs satriecām kārbu plakanu un pēc tam atkal četrstūrainu, mēs izlocījām to visādās ģeometriski iespējamās formās, bet nespējām iesist caurumu. Tad kārbai uzbruka Džordžs, un tā pārvētās par tik dīvainu, spīdīgu un pārdabiski riebīgu, nekur neredzētu viepli, ka mūs pārņēma bailes un mēs aizsviedām…

Grāmata ir pilna ar jautriem citātiem, kurus mierīgi var izrakstīt savā gada plānotājā un kādā garlaicīgā sapulcē vai lekcijā omas uzlabošanas nolūkos pārlasīt vai iedot kaimiņam izlasīt. Noteikti paliks labāk.

Mēģināju sevi izmeklēt. Uztaustīju pulsu. No sākuma es vispār nejutu nekāda pulsa. Tad, pavisam negaidot, tas sāka darboties.

Piekritīšu autora paustajam priekšvārdam:
Šīs grāmatas skaistums nav meklējams literārajā stilā vai lietderīga izziņas materiāla bagātībā, bet gan tās vienkāršajā patiesīgumā.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.