Nosaukums: Svēto nometne
Autors: Žans Raspajs
Izdevniecība: Domas spēks
Gads: 2016
LPP: 402

Jean Raspail– Le Camp des Saints .,1973.
Tulkojums latviešu valodā- Astra Skrābane

Par grāmatu-
Kad Indijas okeānā savu ceļojumu sāk vecu kuģu armāda ar miljons nabadzīgiem, slimiem un novārgušiem pasažieriem, Eiropas valstis vēl nesatraucas. Kad kuģi klusējot un noliedzot jebkādu palīdzību no malas nepārprotami norādot, ka par savu galamērķi izvēlējušies kādu valsti Vidusjūras ziemeļu piekrastē, tad daļā Eiropas valstu, un jo īpaši Francijā, aktivizējas visi, kuri te saskata iespēju- iespēju palīdzēt nabaga grūtdieņiem, iespēju mainīt Eiropu, iespēju vairot savu popularitāti uz šo skrandaiņu rēķina. Tās iespējas un tuvojošos draudus, kurus min viņu oponenti, pazūd skaļu un prasmīgi maskētu pretargumentu jūrā. Kad cilvēki attopas, ir jau par vēlu.

Kad paies tūkstoš gadu, sātans tiks atbrīvots no sava cietuma un izies maldināt tautas- Gogu un Magogu- visos četros zemes stūros, sapulcinās tās uz karu un karotāju skaits būs kā smiltis jūrā. Tie nāca pār visu zemi, ielenca svēto nometni un mīļoto pilsētu…
Jāņa Atklāsmes grāmata, 20.nodaļa

Blogārē šo grāmatu ik pa laikam pieminēja Ritvars, kad skatīja kādu ar bēgļiem saistītu ziņu. Tad arī man likās, ka šī grāmata būtu jāizlasa. Kā nekā pirms četrdesmit ar astīti gadiem sarakstīts darbs, kurā var redzēt šodienas notikumus. Interesanti kaut vai tikai dēļ autora ”pareģa” spēju aplūkošanas. Un runājot par pēdējo- mierīgi varētu pieņemt, ka grāmata tapa tikai kādu gadu atpakaļ un visa ideja nāca no ziņu pārraidēm.

Slimie, nabadzīgie, izlaidīgie un izbadējušies- kopā apmēram miljons cilvēku savāca visus pieejamos kuģus un devās Krusta gājienā uz Eiropu. Jo tur viņiem apsolītas tīras ielas, ēdiens, dzēriens, bezmaksas medicīna, bagāti mājokļi un kas tik vēl ne. Pagaidām neviena Eiropas valsts neuztraucas par iespējamo invāziju, jo visi cer, ka galamērķis nebūs pie viņiem un ceļā viss kas var atgadīties.
Tikmēr šeit savu iespēju pamana baznīca, dažādas sabiedriskās organizācijas un daži skaļi aktīvisti- viņi sludina uzņemt bēgļus, palīdzēt tiem, atvērt viņiem durvis un ielaist savās ģimenēs.
Viņiem tas šķiet humāni un pareizi. Tie retie, kuri mēģina iebilst un norādīt uz potenciālām briesmām, tiek noslāpēti ar skaļām runām vai melīgiem apgalvojumiem.
Bet tiklīdz tuvāk nāk Eiropas krasti, tā cilvēki sāk aptvert draudošās briesmas un daļa aktīvi pamet savas mājas un villas, lai glābtos no Gangas armādas kaut kur Francijas ziemeļos.
Armija pret klusējošo un slimo nabagu armiju demoralizējas un atsakās pakļauties pavēlēm. Valsts institūcijas izšķīst un katrs domā par savu ādu. Tie nedaudzie, kas nolemj pretoties, saprot savu bezspēku miljona priekšā.

Man bija aptuvena nojausma, par ko autors vēstīs un kā tas izskatīsies uz papīra. Un biju nospriedis, ka nevilkšu paralēles ar mūsdienām. Nesanāca. Visu laiku leca ārā tādi paziņojumi vai politiķu un masmediju reakcija par ”grūti pieņemamiem lēmumiem”, ka gribi vai nē, sāc ticēt, ka tas viss notiek mūsdienās, ne autora fantāzijā pirms četrdesmit pieciem gadiem. Jā, ir pāris sižeta līnijas, kur autors tā pavairāk sabiezinājis krāsas, bet tas iederējās un pats galvenais- viss bija reāli un ticami. Nebija pārāk dziļi iekāpts fantāzijas lauciņā un viss šķita labi argumentēts un pasniegts (krietns žetons par baznīcas vēlmi restartēt Eiropu). Autors ļāva noticēt, ka tas viss ir iespējams. Un ko gan lasītājam vairāk vajag?

Mazliet gan lasītprieku pabojāja dažas nodaļas sākumdaļā, kur bija sajūta, ka kaut kas noticis ar tekstu- lasīt kļuvis smagnēji, teikumi ķeras (cits tulkotājs, autors nenostrādāja, nenoslīpēts tulkojums? (drukas kļūdas ar bija)). Bet ātri vien viss normalizējās un tuvāk pie beigām jau bija manāms azarts- ar ko gan tas viss beigsies?

Grāmata ir ļoti laba un noteikti iesaku izlasīt. Par tām manis pieminētajām dažām smagnējām nodaļām nevajag uztraukties- gan jau tas ir individuāli un kāds i nemaz to nemanīs. Bija vairāki ļoti labi citāti, kurus es nepiefiksēju, bet noteikti to izdarīšu pie pārlasīšanas (aha, grāmata ir pelnījusi, lai to izlasa vēlreiz). Droši vien tīrasiņu velkamistam grāmata varētu nepatikt, bet jāatceras, ka tā ir tikai grāmata. Un lai vai kā- arī viņiem būs grūti noliegt, ka autors spēja diezgan labi uzburt to ainu, kas notiek pēc tam.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.