Nosaukums: Svaigēšana, tas ir tik vienkārši
Autors: Dženifera Kornblīta
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2011
Lappuses: 191

Par grāmatu-
Grāmatā ”Svaigēšana, tasir tik vienkārši” ir aplūkoti svaigēšanas pamati kā arī sniegtas simts receptes kuras ļaus ikvienam mājās pagatavot gardu svaigēšanas maltīti.


Ikdienā ar recepšu grāmatām neaizraujos, jo, pirmkārt- mājās viena plaukta daļa ar tām jau ir aizpildīta un otrkārt- internets izlutina. Bet tā kā ar svaigēšanu līdz šim nebiju saskāries un man, kā veģetārietim, bija interesanti uzzināt par vēl citiem tādiem pašiem gastronomiskiem dīvainīšiem kā es, tad ķēros pie grāmatas.

No lasīšanas tur ir maz kas- lielāks uzsvars likts uz receptēm. Un šajā vietā es sajutu vilšanos- dikti jau gribējās uzzināt vairāk ko par svaigēdāja filosofiju, dzīves uzskatiem utml lietām. No tā visa bija ļoti maz.
Viss, ko varēju izlobīt bija- ēdam svaigu, jo tas ir veselīgi. Nevar noliegt- pareizi jau ir, bet… ar to bija par maz. Vismaz man. Prasījās vairāk par pašu cilvēku izvēli- vai tas ir epizodiski, sezonāli, miksēts kopā ar kādu citu diētu/dzīvestilu?
Var jau būt, kas tas viss grāmatu tā sabiezinātu (apjoma un cenas ziņā), ka cilvēki vairāk no tās baidītos nekā ieinteresētos.

Un droši vien tādi cilvēki, kuri nolēmuši pievienoties svaigēdāju dzīvesveidam, jau ir izlēmuši visus jautājumus un viņiem nav nepieciešams zināt ko citu, kā vien interesantus un noderīgus padomus jaunā dzīvesveida kulināriskai izpušķošanai. Pieņemu, ka arī tāpēc šai grāmatai nav tāds filosofisks ievads, kādu es vēlējos.

Lasīšanas daļā (sadalīju grāmatu divās daļās- otra ir recepšu daļa) liels pluss ir sniegtie padomi- cik ilgi mērcēt mandeles vai valriekstus un cik ilgi tādus var uzglabāt. Kā sagatavot darbarīkus un kā laicīgi sagatavot produktus, lai ekonomētu laiku. Jo arī laika ekonomēšana ir viens no grāmatas uzsvariem- svaigēšanas maltītei nav nepieciešams tik ilgs laiks, kā emmm… parastai.

Pārskrienot pāri otrai- recepšu daļai, paguvu piefiksēt vairākas receptes, kuras iekārdināja (būs jāizmēģina!). Tāpat paguvu piefiksēt vairākas receptes, kuras es tā īsti nevaru uztvert nopietni- piemēram, kā samalt mandeles vai nomizot ķiplokus. Bet, ja pieņem, ka ir tādas jaunās saimnieces, kuras tā īsti pat pelmeņus nemāk uztaisīt, tad droši vien arī šādas receptes ir jāiekļauj grāmatā (ar kaut ko taču šīm jaunajām saimniecēm jāsāk).

Tā kā var teikt, ka šī grāmata noderēs visiem, kuri nodomājuši spert pirmos soļus svaigēšanas pasaulē un pie reizes apgūt interesantas un (pārsvarā) ļoti vienkāršas receptes.

[xrr rating=7/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.