Starp diviem laikmetiem

Nosaukums: Starp diviem laikmetiem.
Autors: Džeks Finejs
Izdevniecība: Zinātne
Gads: 1976
LPP: 480

Sērija: Fantastikas pasaulē
Jack Finney- Time and again., 1970
Tulkojums latviešu valodā- Milda Jakobsone

Par grāmatu-
Saimons Morlijs ir parasts amerikānis, kurš savā apnicīgajā rutīnas darbā mēģina saprast, ko viņš dara un kāpēc. It kā darbs nav slikts, bet iekšā kņud nemiers, ka vajadzētu ko mainīt.
Un tāda izdevība viņam rodas- pie viņa ierodas Rūbins Prīns un izsaka noslēpumaini vilinošu piedāvājumu, kuram Saimons piekrīt, pat vēl nezinot, kas aiz tā slēpjas. Izrādās- viņam būs iespēja pārcelties pagātnē un valdības uzdevumā veikt nelielus labojumus vēsturisko notikumu gaitā.

Starp diviem laikmetiem pamanīju Stīvena Kinga grāmatā 22.11.1963., kur viņš pēcvārdā šo darbu slavēja kā vislabāko grāmatu par ceļošanu laikā. Skaidrs, ka pēc šādiem vārdiem grāmata bija jāizlasa.

Saimons piekritis Rūba noslēpumaini vilinošajam piedāvājumam, nokļūst doktora Dancigera pakļautībā, kurš, ASV valdības uzdevumā, izstrādā iespēju ceļot laikā. Atgriezties pagātnē un dzīvot tur. Tad atgriezties atpakaļ. Un tā pēc nepieciešamības varētu ceļot šurpu turpu un mazliet piekārtot to, kas nav sanācis tā, kā vajadzētu.
Tā nu Saimons trenējas un vēro kā iet citiem laika ceļotājiem. Līdz vienu vakaru viņam piedāvā pārcelties uz citu laiku. Saimons nolemj doties uz 1882.gada Ņujorku, lai atminētu mīklu par noslēpumaino vēstuli zilajā aploksnē.
Viņš nenojauš, kas viņu sagaida. Nenojauš, ka Ņujorka viņam tobrīd slēpj sevī nāves briesmas un romantiku.

Gribētos jau teikt, ka grāmata ir fantastika (kā nekā arī viena no sērijas ”Fantastikas pasaulē” grāmatām), bet kaut kā vairāk velk uz romantisko pusi. Jā, bija ceļošana laikā. Bet tas viss bija tāds neuzkrītošs- bez grandiozām laika mašīnā, spīdīgiem kloķiem un žilbinošiem zibšņiem. Pati ceļošana bija tik vienkārši pasniegta, ka likās tas ir dabiski un nenovēršami- pēkšņi sagribēt un iziet vakarā pastaigāties iepriekšēja gadsimtā. Vēlāk atnākšu atpakaļ uz savu gadsimtu.
Te spieda vairāk uz jūtām (laikam jāiežanro kā romantiskā fantastika) – romantika, greizsirdība, apmelošana, nāves briesmas un …. un ļoti piemērots nobeigums. Šādam darbam piestāvēja.
Jāpiekrīt Stīvenam Kingam– šī patiešām ir laba grāmata par ceļošanu laikā. Pagaidām nejūtos tik daudz lasījis, lai to dēvētu par labāko. Gan jau vēlāk, kad iekrāsies izlasītais, varēšu salīdzināt.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.