Nosaukums: Snaudošais spiegs
Autors: Viljams Sefairs
Izdevniecība: Pētergailis
Gads: 2004
Lappuses: 478

Par grāmatu-
VDK savos ziedu laikos iesūtīja ASV savu spiegu un līdz pat PSRS sabrukumam neuzturēja ar viņu nekādus kontaktus, lai neradītu nekādas aizdomas. Tikmēr spiegam ar VDK naudu bija jātaisa vēl lielāka nauda, lai vajadzības gadījumā VDK atkal varētu pārņemt varu valstī.
Vajadzība pēc šīs naudas rodas, bet par šiem gadiem sakari ir pārtrūkuši un nu jau snaudošo spiegu medī ne tikai jaunais VDK, bet arī vecā kaluma VDK darbinieki. Turklāt ASV arī ko nojauš un meklēšanā iesaistās ne tikai CIP, bet arī kāds sensāciju kārs žurnālists.

Grāmata par spiegiem, slepenajiem dienestiem un visur savus degunus bāzošajiem žurnālistiem. Pie tam šis romāns ir ar diezgan plašām robežām- vienlīdz svarīgi notikumi risinās gan ASV, gan Krievijā, gan arī Latvijā. Un Latvijā šie notikumi nebūt nav mazsvarīgākie, varētu pat teikt izšķirošie.

Lai arī dažbrīd notikumi burtiski ierāva sevī, uz beigām autoram priekš sausā pulvera pietrūka- vai nu ideju aptrūkās vai arī kāds diktēja noteiktu lapaspušu skaitu, bet beigas sanāca blāvas. Viss it kā skaidrs un zināms, bet notikumi tāpat tiek risināti un lasītājam jāpiebeidz vēl pārdesmit lapaspuses. Varēja un vajadzēja nostrādāt koncentrētāk.

Gribējās jau vairāk to spiegu būšanu, bet dažbrīd likās, ka romantika un politikas taisīšana ņēma virsroku. Nezinu vai pie vainas ir autora vēlme vienkopus salikt spiegošanu ar pēdējiem diviem, vai arī tas, ka oriģinālā grāmata dienasgaismu ieraudzīja pirms piecpadsmit gadiem- 1995.gadā.

Latviešu lasītājs, paņemot grāmatu rokās nevar nepamanīt uz pirmā vāka Sarmītes Ēlertes attēlu. Arī nelielu Rīgas panorāmas daļu. Atbilde ir meklējama uz grāmatas ceturtā vāka- ”… galvenās varones prototips noskatīts Rīgā”. Atzīšos, ka man bija ļoti grūti, lai neteiktu neiespējami, iztēloties Ēlerti galvenās varone ādā, bet nu autoram jau labāk zināms- kā nekā viņš 90to gadu sākumā bija Rīgā un tikās ar viņu.

Lai arī tēlu raksturojums man ļoti patika, tomēr tas nespēj romāna ”Snaudošais spiegs” pacelt augstāk par vienkāršu, vidusšķiras romānu, kurā notikumi nav tik daudz paredzami un nav tik izplūduši.

Šīs, kā arī citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.