Nosaukums: Skolotājs Jāps var visu
Autors: Žaks Frīnss
Izdevniecība: Liels un Mazs
Gads: 2009
Lappuses: 153

Par grāmatu-
Trīsdesmit septiņi stāsti par skolotāju Jāpu un viņa audzināmo trešo klasi. Par to, ka viņi prot gan mācīties, gan blēņas darīt, gan arī blēņas izlabot.


Skolotāju Jāpu es iepazinu braucot mašīnā un klausoties Latvijas Radio pirmo programmu- tur, svētdienas rītos, bērniem tika lasīta (laikam precīzāk jāsaka- uzvesta) šī grāmata. Pat nezinu, kas man vairāk piedūrās- dzirdētais saturs vai uzveduma kvalitāte. Laikam jau abi kopā. Nezinu vai jau ir iznācis, bet šādi ierunāta grāmata prasītos diska formātā. Būtu patīkams izņēmums latviešu valodā esošo audiogrāmatu plauktā.

Grāmatu ”Skolotājs Jāps var visu” mana meita saņēma savā dzimšanas dienā un tā kā īsi pirms tam vakara priekšālasāmgrāmatas rituālā tika pabeigts jaunais Vinnijs Pūks (tas, kurš nav Alana Milna rakstītais, bet it kā atzītais turpinājums), tad bez rindas tika paņemts Jāps.
Jāsaka, ka reti kad tiku palaists vaļā ar vienu stāstiņu par jocīgā skolotāja jautrajiem piedzīvojumiem. Parasti vajadzēja izlasīt divus un vairāk. Jo meitai dikti patika. Atzīšos- man arī.

Sirsnība, mīlestība, jautrība un balta skaudība, ka man pirmajās klasītēs nebija tāds skolotājs kā Jāps. Jautrs, ar izdomu, ar savām vājībām un vienkāršību. Un tikpat jauku klasi, kurā bija dažāda rakstura un tautības skolēni (dzīvojam taču globālā laikmetā), bet viņi visi mīlēja savu skolotāju.

Jāpa klase ir attēlota ļoti trāpīgi, kā jau kārtīgā klasē pienākas- dažādi bērni ar dažādiem raksturiem. Ar saviem stiķiem un niķiem, bet tajā pat laikā skolotājs ļoti labi tiek ar tiem galā. Grūtākos brīžos labi noder cukurpastilas.

Katrs no stāstiņiem ir par kādu notikumu skolotāja Jāpa klasē- par gatavošanos karnevālam, par futbola spēli, peldēšanos, muzeja apmeklēšanu un slepenā čurātāja ķeršanu. Par visu, kas var notikt un varētu notikt parastā klasē.

Grāmatas autors Žaks Frīnss dzīvo Nēderlandē (jā, Nīderlande latviešu valodā beidzās) un pats ilgus gadus bijis skolotājs un skolas direktors. Tā kā- drēbi viņš pazīst labi.

Rezumējot visu uzrakstīto- šī ir vienkārši burvīga grāmata!

P.S.
Skolotāji, ja vēl neesat izlasījuši, tad ķerieties klāt! Jums būtu noderīgi atrast sevī kaut mazliet no Jāpa.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.