silva_rerum_3

Nosaukums: Silva rerum III
Autors: Kristina Sabaļauskaite
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2015
LPP: 400

Par grāmatu-
Petrs Antans Norvaiša rūpīgi un neatlaidīgi atjauno savas dzimtas ietekmi un bagātību kalpojot kunigaišiem. Pamazām viņš nonāca ietekmīgākā kunigaiša Radvila dienestā. Kur kārto ne tikai viņa rēķinus, bet, kā īpaša uzticības persona, saņem arī īpaši diskrētus uzdevumus.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Kristina Sabaļauskaite- Silva rerum III

Kopš otrās Silva rerum pagājis jau krietns brīdis, nācās mazliet atsvaidzināt atmiņā iepriekšējo grāmatu notikumus, lai labāk sasaistītu ar jaunāko daļu.

Šajā grāmatā praktiski viss griežas ap Petru Antanu. Kā viņš rūpējas par savu dzimtu, jo praktiski viņš vienīgais ir pelnītājs un darītājs. Pārējie ģimenes locekļi un radinieki vairāk tikai cenšas izbraukt uz viņa pleciem- parunā ar Radvilu, iedod auksinus, ieminies kādam par manu biznesa ideju,… Un Petrs Antans cenšas būt tas, kurš atjaunos savas dzimtas labo un ietekmīgo vārdu. Un būs tas, kurš dzimtas silvā ierakstīs sevi ar lielāku un varenāku tekstu. Tikai, diemžēl, līdz silvai viņam laika nepietiek, jo visu laiku sanāk kārtot kunga uzdevumus un cīnīties ar savām liktenīgajām sievietēm.

Ar pēdējo viņam sanāca tas lielākais cīniņš. Varētu pat teikt, ka grāmatas pamatmasu aizņēma Petra Antana sievietes- sieva, kura kā dzimtas turpinātāja savu lomu nospēlēja un ar laiku vairāk pievērsās Dievam nekā savam vīram. Petra vārdiem sakot: ”Durna bāba, kas no labas dzīves pavisam zaudējusi prātu un sadomājusi pakairināt jutekļus ar astru kreklu”. Tad kādu brīdi Petra domas un sapņus aizņēma mazā žīdiete, kuru viņš nejauši pamanīja Zelmana Gordona mājā un kura nedaudz sašķobīja vienmēr praktiskā un dievbijīgā Antana uzskatus. Tad nāca Balbetes uzvaras gājiens, kurš neatstājās no Norvaiša līdz pat grāmatas beigām.

Pa vidu sievietēm Norvaišam bija jākārto kunga rēķini gan uz papīriem, gan dzīvē- jāved dokumenti, jārunā ar žīdiem, jāatjauno īpašumi, kuri nodega Viļņas ugunsgrēkā, jānotušē dzimtas kauna traips Radvilas radinieka izskatā, un citi uzdevumi. Petrs Antans to prata- viņa devīze iegravēta uz kabatas pulksteņa- silentium est aureum, klusēšana ir zelts.

Lai arī šajā daļā nemanīju to apjomu, kas man atmiņā saglabājies no iepriekšējām daļām, un tas ir gan laika, gan personu ziņā šaurāks, bet līdz ar to tas ir arī personiskās un kaut kādā mērā uzrunājošāks. Vismaz man tas bija pamatdzinulis, lai uzzinātu par Norvaišu dzimtas turpmākām gaitām un notikumiem par un ap viņu. Un lasot jau ir vienalga vai un cik tas viss ir pietuvināts reālajiem notikumiem- ugunsgrēki Viļņā no žīda Rubina brūža, tālākā žīdu vainošana it visā, cilvēku aizraušanās ar Kabalu, ibbur, …. tas viss tika pasniegts tā, it kā lasītu labi uzrakstītu grāmatu par vēsturi- tā laika notikumiem, saviesīgo dzīvi, cilvēkiem un politiku. Labs turpinājums abām iepriekšējām Silva Rerum daļām.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.