septinas minutes pec pusnakts

Nosaukums: Septiņas minūtes pēc pusnakts
Autors: Patriks Ness
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2015
LPP: 216

Patrick Ness
A Monster Calls
2011
Tulkojums latviešu valodā- Daina Ozoliņa

Par grāmatu-
Konors ir trīspadsmit gadus vecs un ne jau īves koka parādīšanās briesmoņa izskatā septiņas minūtes pēc pusnakts liek Konoram bailēs kliegt. Nē, no īves koka viņš nebaidās. Viņam bail ir no kā vēl šausmīgāka. No tā, kas viņu apciemo miegā.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Patriks Ness- Septiņas minūtes pēc pusnakts
Citātbildes aplūkojamas šeit- #lasu7minpēc24.

Ja jūs esat pārliecināti, ka šī gada labāko grāmatu jau esat izlasījuši, bet vēl neesat lasījuši ”Septiņas minūtes pēc pusnakts”, tad šim apgalvojumam ir nedaudz pa ātru. Patrika Nesa sarakstītā, Šivonas Daudas izdomātā un Džima Keja ilustrētā grāmata ”Septiņas minūtes pēc pusnakts” ir daile, prieks un bauda. Bez pārspīlējuma.

Konors ar mammu dzīvo divatā. Tētis viņus pameta jau sen. Ar omīti viņi lāga nesatiek. Negaidot viņu ģimenē ienāk trešais- mammas slimība. Lai arī viņi cīnās un nezaudē cerību, izskatās, ka tas trešais izrāda aizvien lielāku interesi palikt pie viņiem.
Pamazām tas trešais ienāk arī attiecībās starp klasesbiedriem un skolotājiem. Un tad vēl tās nakts šausmas. Murgi, kas Konoram liek gultā lekt sēdus un bailēs kliegt.
Varbūt tāpēc viņš nebaidās no Briesmoņa, kas ikdienā ir ieņēmis netālu augošā īves koka apveidu. Un kurš pie Konora ierodas septiņas minūtes pēc pusnakts. Šis Briesmonis piedāvā Konoram darījumu.

Septiņas minūtes pēc pusnakts izlasīju vienā rāvienā. Labi- divos, jo pirmajā reizē šķirstīju grāmatu kā bērns un priecājos par bildēm. Bildes vien būtu atsevišķa ieraksta vērtas, lai arī melnbaltas, tās man likās krāšņuma iemiesojums. Ir vērts papriecāties.

Par pašu grāmatas noformējumu ar jāvelta uzslavas- gaumīgs un saturam piemērots. Un beidzot nav tas mīksti samtīgais vāks :)

Neskatoties uz to, ka visu grāmatas lasīšanas laiku esi ar prieku baudījis gan perfekti noskaņoto tekstu, gan tikpat perfekti pieskaņotās ilustrācijas, beigās jūti, ka ir kāds smagums.
Tikai nevar saprast vai tas milzīgais smagums tev tiek uzvelts virsū vai tieši otrādi- novelts nost. Smeldzīgi, trāpīgi un va vellos cik patiesi!

Grāmata, kas pēc izlasīšanas liek dvēselei raudāt.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.

P.S.
Nākamā gada oktobrī būs arī filma. Klātpievienoju filmas videorullīti.