saeculum

Nosaukums: Saeculum
Autors: Urzula Poznanski
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2016
LPP: 399

Ursula Poznanski
Saeculum
2011
Tulkojums latviešu valodā- Juris Miesnieks


Par grāmatu-
Bastianu pierunā pievienoties nelielai ļaužu grupiņai, kura aizraujas ar viduslaiku lomu spēlēm brīvā dabā. Viduslaiku turnīra un gadatirgus laikā Bastianam bija iespēja novērtēt, ka tā ir gaužām nekaitīga nodarbe. Pat vairāk- tā būs iespēja izrauties no medicīnas studijām un pavadīt brīnišķīgas piecas dienas neskartā dabas nostūrī bez nekādiem mūsdienu civilizācijas labumiem.
Ne Bastianam, ne arī kādam no šīs grupas neienāca prātā, ka jau nākamās dienas rītā pēc ierašanās viņiem tik ļoti gribēsies braukt prom. Tikai vispirms būtu vēl jāatrod divi biedri, kuri mistiskā veidā viens pēc otra pazuda.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Urzula Poznanski- Saeculum

Urzulas Poznanski pirmā grāmata Erebos burtiski ievilka sevī ar azartu, noslēpumainību, nespēju uzminēt nākamos gājienus un spriedzes pilno noskaņu. Aptuveni tādas pašas sajūtas biju sagatavojis pirms ķēros klāt viņas otrajam darbam- Saeculum.

Grupa jauniešu (+/- divdesmitgadnieki) ir nodibinājuši savu viduslaiku lomu spēļu grupu ”Saeculum” un piedalās dažādos viduslaiku turnīros, gadatirgos un ik pa laikam noorganizē nometni kādā civilizācijas pamestā nostūrī, lai pārģērbušies un bez visādiem mūsdienīgiem atribūtiem, nodotos četrpadsmitā gadsimta dzīvei. Bruņinieki, kalpi, mednieki… Arī šoreiz ir plāns doties uz piecu dienu ilgu pasākumu ļoti nomaļā vietā.
Publika ir raibu raibā- Pauls, kas ir uzņēmies organizatorisko pusi, Sandra- meitene, kura uzaicināja Bastianu (ilgi jau nebija jāpierunā- uztaisa actiņas un puika jau kūst), Irisa- nerunīga un drūma meitene, Doro- sevi uzskata par raganu un svēti tic visādiem lāstiem, maģijai un rūnām, Šteinhens, Larss, Kārpa, Rejs….

Sākums jau ir vienkāršs un patīkams- pastaiga mežā, iejušanās seno laiku runā un pakļaušanās bruņiniekam. Tad vēl ugunskurs, maltīte, mūzika, spoku stāsti par nolādētiem bruņiniekiem, nogalinātiem radiniekiem un apkārt klīstošiem rēgiem, kuriem tā vien nagi niez, lai piepildītu savus lāstus.
Viss ir labi līdz tam brīdim, kad uznāk lietus. Izmērcētās drēbes vēl ir sīkums. Ir pazudis viens biedrs. Pa tumsu meklēšana tiek atlikta, bet no rīta izrādās, ka ir pazudis vēl viens. Un tās noslēpumainās zīmītes…. nav brīnums, ka grupā atrodas dzirdīgas ausis, kas piekrīt Doro paustajai domai par vietas nolādētību un apkārt klīstošo bruņinieku, kuram lāsts neļauj mierīgi vadīt dzīvi aizkapa valstībā.
Lai arī kā negribētos ticēt māņiem un lāstiem, visiem nometnes dalībniekiem ir sajūta, ka senās leģendas lāsts ir dzīvs un tieši šobrīd viņi ir ierauti tā darbībā. Viņi ir ierauti spēlē uz dzīvību un nāvi!

Grāmata aizrāva tik pamatīgi, ka ļāvos atkārtot tieši to pašu kļūdu ko ar Erebos- lasīju to vakarā pirms gulētiešanas. Skaidrs, ka gulēt aizgāju vēlu (vai agri, kā uz to skatās), jo nolikt grāmatu pirms sajust kaut kādu skaidrību ir teju neiespējami. Un kāda gan būtu jēga nolikt grāmatu, ja aizmigt, nezinot kā tas viss beigsies, tāpat nevarēs? Jā, un skaidrību var iegūt tikai pie pašām beigām.

Nojauta jau saka, ka kaut kas te tiek spēlēts un neba jau vienkārši tāpat kādam ienāca prātā paspēlēties ar grupu jauniešu, kuri samērā bezpalīdzīgā stāvoklī nolikti kādam uz paplātes. Kaut kas jau tam visam ir apakšā. Bet kas? Nu, tas ir jāizlasa pašiem. Noteikti ir vērts.

Varbūt tik pāris momenti izskatījās mazliet neizdomāti līdz galam, bet kopējo gaisotni tie neizbojāja. Noteikti patiks gan lielam, gan jaunam lasītājam. Visiem, kuriem pie sirds ir spraigs sižets, aizraujoši notikumi un iespēja pavērot cilvēku izdzīvošanas instinktus.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.