rulamansNosaukums: Rulamans
Autors: Dāvids Veinlands
Izdevniecība: Zinātne
Gads: 1993
LPP: 238

Par grāmatu:
Aimatu cilts bija sadalījusies pa ģimenēm, kuras apdzīvoja gan kalnu alas, gan būvēja mājas pie ezeriem un pie upēm. Viņi medīja, zvejoja, vāca augus un viņu lielākais ienaidnieks bija burijs- kalnu lauva. Līdz brīdim, kad netālu no viņiem parādījās kalati- jauna cilts, kura prata iegūt ieročus un darbarīkus no saules akmens.

Tā vien gribas tekstu iesākt ar vārdiem- droši vien šo grāmatu ir lasījuši visi.
”Rulamanu” lasīju kādus gadus divdesmit piecus atpakaļ. Un, ja pareizi atceros no tiem gadiem- man patika. Un patika arī šoreiz- tāds īss stāsts par Tulkas alas virsaiša Rula cilti un viņa dēla Rulamana piedzīvojumiem. Kā viņi dzīvo savā alā, kādi ieroči, kādi medību paņēmieni. Un kā sagaidīja savus jaunos kaimiņus kalatus. Protams, tagad varētu teikt, ka stāsts ir pārāk vienkāršs un autors nebūt nav aizrāvies ar oriģināla sižeta veidošanu vai sakarīgiem dialogiem. Bet kā sentimentāls atskats uz bērnību der arī tagad.

Tulkas alas iedzīvotāju galvenā nodarbe bija medības un augu vākšana. Tiklīdz gadījās brīvāks brīdis, tā vīri gatavoja ieročus no krama un kaula, bet sievas no nomedīto zvēru ādām gatavoja apģērbus vai rūpējās par pavardu. Jaunajiem tulkiešiem vajadzēja trenēties, lai vienā brīdī varētu pierādīt, ka esi vīrs un varētu saņemt savu šķēpu. Un šķēpu varēja saņemt kad bija parādīta vīrišķība medībās vai nogalināts lācis.

Lai arī dažreiz sanāca kašķis ar kaimiņu alu iemītniekiem, tie savā starpā dzīvoja draudzīgi- kopā gāja medībās, mainījās ar pārtiku vai palīdzēja medicīniskos jautājumos.

Viss bija mierīgi līdz vienā brīdī viņiem kaimiņos parādījās balta tauta- kalati. Lai arī no sākuma viņi mēģināja dzīvot draudzīgi, aimati nojauta, ka kalatu mērķis nav būt draudzīgiem kaimiņiem, bet gan kungiem.

Lai arī valoda ir mazliet vecišķa (darbs tika uzrakstīts 19.gs beigās) un jāsaka ka diezgan vienkārša, šo var ieteikt jaunākiem lasītājiem. Vismaz lai iepazītu to laiku, kad mainījās flora, fauna un cilvēki.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.