rugtas-seklas

Nosaukums: Rūgtās sēklas
Autors: Īans Tregilliss
Izdevniecība: Prometejs
Gads: 2014
LPP: 352

Bitter seeds
Ian Tregillis
2010
Tulkojums latviešu valodā-Evita Bekmane

Par grāmatu-
Asinszāles triptiha pirmā grāmata.
Otrā pasaules kara sākumā britu izlūkdienests nonāk pie atklājuma, ka vācieši ir ne tikai labi sagatavojušies karam, bet viņu armijā ir arī pārcilvēki- smadzenēm pievienotie akumulatori spēj viņus padarīt neredzamus, lidojošus vai nākotni lasošus.
Britiem steigšus jāmeklē savās rindās līdzvērtīgs pretinieks. Tādus arī atrod, bet maksa par sadarbību ir dārga.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Īans Tregilliss- Rūgtās sēklas

Laikam no grāmatnīcu tuvākajiem plauktiem un blogu pirmajām lappusēm Rūgtās sēklas jau kādu laiku ir atvirzītas nostāk. Nekas, es mēģināšu to vēlreiz aktualizēt, jo nesen pabeidzu lasīt un nu jāpadalās ar iespaidiem.

Jāatzīst, ka iespaidi ir labi. Un te lielākais paldies jāsaka ne tik daudz tēliem un notikumiem ap viņiem, kā pašam stāstam un notikumiem ap viņiem. It kā viss kā bija sākoties Otrajam pasaules karam- notikumi, atmosfēra, iespējamie personāži. Bet tajā pat laikā tās sīkās un ne tik sīkās lietiņas, kas visu padarīja unikālu un no jauna atklājamu.

Lai arī personāži tika aprakstīti un raksturoti, man viņi galvā neturējās. Man vairāk piesaistīja tas šaha laukums, kurā viņi pārvietojās. Vai pareizāk teikt- tika pārvietoti? Nu, tas jums pašiem būs jāizlemj. Galu galā, pēcvārda vietā te ir vesels stāsts, kurš kārtīgi iesēdina lasītājā pārliecību, ka nākamās daļas būs vēl labākas un aizraujošākas. Galu galā- lai arī briti ar savu akmeņu šķelšanu un pirkstu griešanu kaut ko panāca, karš vēl nav beidzies. Grētai ir plāns. Varbūt pat vairāki.

Autors mums pasniedz ļoti labi sagatavotu stāstu, kurā var izbaudīt alternatīvu vēstures stāstu, mēģināt atrast kam just līdzi, ko atgrūst, kam pieķerties. Vai arī vienkārši saprast cik tālu cilvēks drīkst iet, lai viņš sevi varētu turpināt saukt par cilvēku.

Rūgtās sēklas ir ļoti labs iemesls, lai lasītu arī nākamo daļu. Varbūt pat abas nākamās, bet to es varēšu pateikt, kad tikšu pie otrās Asinszāles daļas.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.