Nosaukums: Rozes vārds
Autors: Umberto Eko
Izdevniecība: Jāņa Rozes apgāds
Gads: 1998
Lappuses: 696

Par grāmatu-
14.gadsimta sākumā benediktiešu klosterī ierodas franciskāņu mūks Viljams un viņa māceklis Ads, lai palīdzētu sagatavot klosteri svarīgai sanāksmei. Diemžēl, klosterī ir parādījies kāds, kurš nogalina mūkus. Nogalina pa vienam un neviena nemanīts. Abats lūdz Viljamu izmeklēt šos noziegumus.


Ir reizes, kad uznāk vēlme noskatīties kādu vecu un labu filmu. Tieši tā bija ar Rozes vārdu- atceros, ka kādā atmiņu kambarītī ir kadri no pavirši skatītās filmas ar Šonu Koneriju un Kristianu Sleiteru mūku tērpos, kā arī degošus pergamenta ruļļus. Vairāk laikam nekas atmiņā nebija. Tāpēc uznāca vēlme noskatīties vēlreiz un kārtīgi. Bet, pirms skatīšanās ienāca prātā, ka varbūt vispirms jāizlasa grāmata un tad jānoskatās filma.

Dažādu apstākļu sakritības rezultātā, man grāmata lasījās diezgan saraustīti- nevarēju tā smuki piesēst un izlasīt vismaz kādas simts lappuses no vietas. Bet arī šī saraustītā lasīšana neizbojāja iespaidus par grāmatu un tāpat izdevās nošaut abus plānotos zaķus- izlasīt grāmatu un iepazīties ar Eko. Jā, šī bija mana pirmā Eko grāmata. Un noteikti ne pēdējā- jau bibliotēkā noskatīju ”Bodolīno”. Lai gan dikti gribētu turpināt ar ”Fuko svārsts”. Tik nevaru izskaidrot kāpēc. Gan jau visu izšķirs nejaušais gadījums bibliotēkā (vai arī kāds komentārs blogā).

Atgriežoties pie ”Rozes vārds”- ir 14.gadsimta sākums, kad kādā klosterī, pirms svarīgu cilvēku svarīgas tikšanās notiek neizskaidrojamas mūku bojāejas. Klostera abats lūdz franciskāņu mūkam Viljamam ar viņa jauno palīgu Adu, atrisināt šīs slepkavības līdz tikšanās sākumam.
Un te nu lasītājs pilnā mierā var izbaudīt autora spēju uzburt ne tikai daudz un dažādas nāves, bet arī asprātīgi turēt aizklātu klostera noslēpumainākās vietas- bibliotēkas noslēpumaino plīvuru, kas nebūt ne tik ātri tiek pavērts. Kā teikt- vēl nav gana daudz mūku indes dzēruši, slīkuši un galvas lauzuši.

Un te nu Viljamam ar savu jauno mācekli ir ko pasvīst- lai arī Viljamam asais prāts ir lielisks palīgs lietas ātrākai risināšanai uz priekšu, tomēr arī pretinieks nav no vājajiem. Visa tā rezultātā lasītājs saņem brīnišķīgu vēsturisku detektīvu ar labu devu trillera mērces. Vai arī vēsturisku trilleri ar detektīva mērci. Summa nemainās.

Pluss visam tam klāt nāk ļoti ticami parādīta tā laika cilvēku izpratne par dzīvi, Dievu un visu apkārtējo. Lasītājs mierīgi var izbaudīt tā laika klostera dzīvi.
Garlaicībai ne laika ne vietas neatradīsies.

P.S.
Grāmata ir pilnībā pašpietiekama un nemaz negribējās pēc tam noskatīties filmu, lai gan dažus kadrus patinot uz priekš salīdzināju. Gan jau pēc kāda laika noskatīšos.

[xrr rating=9/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.