Nosaukums: Roverandoms.
Autors: Džons Ronalds Rūels Tolkīns.
Izdevējs: Jumava
Gads: 2003
LPP: 181

J.R.R.TolkienRoverandom.,1998.
Tulkojums latviešu valodā- Ieva Kolmane

Par grāmatu
Rovers ir mazs kucēns, kurš iekoda kājā burvim Artakserksam, kad tas paņēma viņa rotaļu bumbiņu. Par to burvis viņu dusmās pārvērta par ļoti sīku rotaļu sunīti.
Pēc kāda laika Rovers, nu jau kā rotaļlieta, nonāca pie kāda zēna, kurš viņu pazaudēja jūrmalas smiltīs. Tur Rovers iepazinās ar burvi Psamantosu, kurš viņu aizsūtīja uz Mēnesi pie Mēnesvīra, lai Rovers tur pārlaiž Artakserksa dusmas un vēlāk varētu lūgt viņam piedošanu par kodumu kājā.

Tā kā man mājās jau bija Gredzenu pavēlnieks un Hobits, tad tikai loģiski bija arī sadabūt rokā šo mazo pasaku grāmatu. Pie reizes iemetu aci tīmeklī, lai zinātu, kas šī ir par grāmatu un vai kaut kā sasaistās ar abām augstākminētajām grāmatām. Nesaistās. Bet interesanti fakti gan tika uzzināti. Izrādās, Tolkīns šo stāstu sarakstīja jau 1925.gadā, kā mierinājumu savam dēlam, kurš pazaudēja rotaļu sunīti, bet pirmo reizi šo stāstu publicēja tik 1998.gadā.

Mazajam Roveram sanāk saķeršanās ar nīgro burvi Artakserksu un viņš tiek pārvērsts par rotaļlietu. Lai izbēgtu no tālākām Artakserksa dusmām, cits burvis- Psamantoss, viņu ar Kaiju aizsūta uz Mēnesi pie Mēnesvīra. Tur Rovers sastop citu suņuku, arī vārdā Rovers, tāpēc Mēnesvīrs viņu nosauc par Roverandomu un piešķir spārnus, lai abi suņuki var brīvi lidināties pa Mēnesi.

Pēc kāda laika, kad Artakserksa dusmas ir norimušas, Mēnesvīrs viņu nosūta atpakaļ uz zemi, lai viņš var izlūgties piedošanu, atgūt savu izskatu un atgriezties pie sava zēna. Bet tā kā Artakserks tagad ir apprecējis jūras valdnieka meitu un dzīvo zemūdens valstībā, Roverandomam priekšā ir jauni piedzīvojumi.

Es jau biju sagatavojies, ka būs jāmeklē kādas nebūt saistības ar pasaku zemēm, hobitiem un orkiem, bet izrādās, ka šī ir vienkārši jauka pasaka. Protams, bija nojaušams, ka ir kādi mājieni uz mītiem un leģendām, bet es tos nemācēju saprast. No vienas puses žēl, bet no otras- grāmatu mierīgi var lasīt pašu par sevi un nekas nebūs zaudēts. Varbūt vienīgi tas, ka vajadzēja šo pasaku lasīt priekšā meitai. Bet to jau var izdarīt ar otro piegājienu.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.