Nosaukums: Rīta zvaigzne.
Autors: Pīrss Brauns
Izdevniecība: Prometejs
Gads: 2015
LPP: 536

Pierce Brown– Morning Star.,2014.
Tulkojums latviešu valodā- Santa Linkuma

Par grāmatu-
Derovs ir sagūstīts un kādu laiku viņam nākas pavadīt gūstā, līdz Areja dēliem izdodas viņu atbrīvot. Tagad Derovam ir jāizdomā plāns, kā vest kaujā pēc iespējas lielāku karaspēku. Un te viņam jāsadarbojas ar visiem iespējamiem un neiespējamiem valdniekiem- jāpierāda, ka viņa nākotne būs labāka nekā Šakāļa vai Valdnieces.
Sarkanās sacelšanās III grāmata.

Pirmās divas grāmatas izlasīju un tā kā patikšana bija gana liela, tad loģiski, ka bija uz karstām pēdām jāķeras klāt arī trešajai, noslēdzošajai grāmatai. Gluži karstas tās pēdas nesanāca, jo visu laiku sanāca atlikt un pārlikt lasīšanu.
Bet tas lasītprieku nemazināja. Ja nu vienīgi bija grūtāk atsaukt atmiņā to notikumu secību, ar ko beidzās iepriekšējā grāmata.

Derovs ir sagūstīts un nu viņam ir laiks pārdomāt savu dzīvi, pagātni un esošo stāvokli. Par nākotni laikam nav daudz ko domāt- tā nesola neko labu, kā vien eksistenci šaurā kastē.
Līdz kādu dienu viņš tiek atbrīvots- izrādās Areja dēlu darbības zona ir ļoti plaša. Pat tikuši līdz Šakāļa nama slieksnim.
Pēc atkopšanās, Derovam ir jāuzņemās svarīga misija- apvienot namus, krāsas un visus pārējos cīņā pret apspiedējiem un cīņā par gaišo nākotni.

Ilgi domāju- vai un ko atklāt no grāmatas satura? It kā jau labais tonis neļauj atklāt sīkumus un lielumus. Tajā pat laikā te jau īsti nav ko atklāt- viss darbs ir viena vienīga kaušanās. Protams, elpu atvikšanas starplaikos notiek arī kādas nebūt sarunas vai darbības, kas nav kaušanās, bet tas ir kā bezmaksas pielikums. Te viss balstās uz galināšanu. Vismaz man tas grāmatas draivs bija aizgājis tikai tajā virzienā. Tikai nepārprotiet- viss bija labi un aizraujoši. Tik mazliet nogurdināja tā nemitīgā spiešana uz lielciparu skaitļiem un mēģinājumā visu un visus lūkot no karošanas vai atriebības skatpunkta.
Saprotu, darbs tā tika ievirzīts un pēc abām pirmajām daļām diez vai bija iespējams savādāk un ar interesantumu pasniegt trešo daļu. Vienīgi prasījās, lai Derovam beidzot parādītos aknas. Citādi viņš ik pa laikam rādījās tāds pārlieku naivs. Tiesa gan- beigās tā aknu būšana izpildījās par visiem 100 procentiem.
Savelkot kopā visas trīs daļas, droši varu teikt, ka autoram izdevies ļoti labs un aizraujošs fantastikas darbs par važu raušanu, upuriem un vēlmi dzīvot labāk.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.

P.S.
Vai kāds pamanīja, ka trešo daļu tulkoja cits tulkotājs?